Türk bayrağı altında uzaydan canlı yayın: Yerçekimsizlik muazzam bir his

Türk astronot Alper Gezeravcı, Axiom Uzay şirketinin canlı yayınına katıldı. Uzayda gördüğü ilk manzaranın Endonezya olduğunu belirten Gezeravcı, “Yerçekimsizlik hissi muhteşem” dedi.

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan Sonia Gavankar McKay'in sorularını yanıtladı. ABD'deki Houston Texas'ta bulunan Axiom Geliştirme tesisinden yapılan canlı bağlantıya Gezeravcı'nın yanında bulunan Ax-3 Komutanı Michael Lopez Alegria eşlik etti.

McKay'in, "Alper kanatlarınız olmadan uçuyorsunuz bu nasıl duygu? sorusunu yönelttiği Gezeravcı, şunları söyledi: "Muazzam, burada uçmak için kanada ihtiyacımız yok. Hiçbir sınırlama olmadan, alanın tümünü kullanabilmek inanılmaz. Normalde ayaklarınızın altındaki zemin dört bir yanınızda, muazzam. Dragon ile dünyadan ayrılıp istasyona ilk ulaştığımız an dahil her biri muhteşemdi."

Türk astronot Gezeravcı ile Ax-3 Komutanı Michael Lopez Alegria canlı yayında soruları yanıtladı.

DÜNYA'NIN EĞİMİNİ GÖRDÜM

Uzayda ilk gördüğü manzarayı tasvir eden Gezeravcı, "Şans eseri uzaydan dünyaya ilk baktığımda Avrasya üzerindeydik, Endonezya'yı ve adaları gördüm. Maviliğin ortasında birer elmas gibi parlıyorlardı. Denizin mavisi ve beyaz bulutlarla tam bir renk uyumu içindeydiler. Dünyanın eğimini de gördüm" dedi.

Yerçekimsizliğe alışmak için çaba gösterdiklerini söyleyen Gezeravcı, ilk andan itibaren uzay mesaisinin başladığını vurguladı. Gezeravcı, "Zaten çok iyi hazırlanmıştık. Deney ve görevlerimiz için titizlikle planlanmış programlarımıza göre çalışmaya ilk andan başladık. Uzay istasyonundaki mürettebat kadar rahat hareket edebilmek için zaman ve çaba gerektiğini söylebilirim. Bu beceriyi kazanmak için çok fazla çalışıyoruz. Ama sağa sola çarpsak da yerçekimsizlik hissi muhteşem" diye konuştu.

BAYRAĞIMIZ YANIMDA

Dünyadan yanında getirdiği objeleri de anlatan Gezeravcı, "Yörük kültürüne ilişkin hazırlanmış bazı sembolleri, yeğenimin ve ailemin fotoğraflarını, ilk görev yaptığım hava kuvvetlerimdeki filomun armasını ve benim buraya gelmemi sağlayan bayrağımızı getirdim" dedi.

Axiom Mission 3 Komutanı Michael Lopez-Alegria, Alper Gezeravcı ile yemek yerken çekilmiş görüntüleri, sosyal medya hesabından paylaştı.

GEZERAVCI İLE BAKAN KACIR BUGÜN GÖRÜŞECEK

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Alper Gezeravcı ile bugün Bursa'daki Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi'nde (GUHEM) video konferans aracılığıyla görüşme yapacak. Programa TEKNOFEST yarışmacıları ile girişimciler de katılacak. Gezeravcı, Samsun, Hatay, Diyarbakır, Kocaeli, Konya, Balıkesir gibi illerde öğrenim gören ortaokul ve lise öğrencileriyle de canlı bağlantılar kuracak.