Tüm zorluklara rağmen PC pazarı tam gaz

Terör saldırıları, hain darbe girişimi ve küresel gelişmelerle yükselen dolar… IDC’nin son raporuna göre tüm bu gelişmeler 2016'nın 3. çeyreğinde Türkiye PC pazarının yüzde 30 büyümesine mani olamadı.

SELİM KARAHAN

Türkiye bu yıl büyük badireler atlatsa da tüketicinin PC talebinde bir azalma yaşanmadı. IDC (International Data Corporation) Türkiye 2016 3. çeyrek raporuna göre Türkiye PC pazarı yıllık bazda yüzde 30, bir önceki çeyreğe göre ise yüzde 14.2 büyüme göstererek toplamda 453.400 ithalat adedi ile 3. çeyreği kapattı. İthalat hacminin beklenenden daha yüksek hızda devam etmesi, final rakamlarının da beklentilerin yüzde 20.9 üzerinde gerçekleşmesine sebep oldu.

YATIRIMLAR ETKİLENDİ

IDC’den konuyla ilgili yapılan açıklamaya göre üçüncü çeyreğin başı döviz kurları da dahil olmak üzere, devam eden birçok ekonomik ve siyasi dalgalanmalara tanıklık etti. Açıklamada bunların yanında şu değerlendirmeye yer verildi: "En önemli gelişmelerden biri olan 15 Temmuz’daki darbe girişimi ülkede kurumsal hayatı ve yatırımları büyük ölçüde etkiledi. Ayrıca döviz kurlarındaki dalgalanma ve sınırda Suriye’de yaşanan sıkıntılar genel ortam üzerinde olumsuz etkiye sebep oldu. Tüm bu gelişmeler sonucunda IDC 3. çeyrek başında beklentilerini aşağıya çekti fakat gerek tüketici gerekse kurumsal segmentteki bazı gelişmeler neticesinde PC pazarı çeyreğin son aylarına doğru sürpriz bir büyüme gösterdi.

TÜKETİCİ TALEBİ AZALMADI

Zayıflayan kurumsal ve tüketici güvenirliğine ek olarak mali piyasalardaki artan dalgalanmanın tüketici talebini azaltması beklenirken, tüketiciler bu duruma tepki göstermeyip, okul sezonunun başlamasının getirdiği PC ihtiyacı ve gerçekleştirilen kampanyalarla satın almalara devam etti. Kurumsal tarafta ise özellikle kamunun, ekonomide istikrarın sağlanması konusunda vermek istediği olumlu mesajla paralel olarak, tüm ihaleler ve satın almalar gerçekleşti."

Son çeyrek umut verici

IDC Türkiye’den Kıdemli Pazar Araştırma Analisti Ayşe Kaptanoğlu: “2016’nın 3. çeyreğinde beklentinin üzerinde gerçekleşen rakamlar pazardaki iyileşmeyi gösterse de gelecek yıl bunun sürdürülebilir olması belirsizliğini koruyor. Eğer bileşenler tarafında üreticiler herhangi bir sıkıntı yaşamazsa ve perakende tarafı yükselen Amerikan Doları karşısında fiyatlarda dengeyi sağlayabilirse, yılın son çeyreği hem kamu hem de özel sektörde bütçelerin harcanma zorunluluğu olduğundan muhtemelen umut verici geçecektir” ifadelerini kullandı.

Kıyasıya rekabet yaşandı

Türkiye PC pazarında, yılın 3. çeyreğinde, %24 pazar payı ile liderlik koltuğuna oturan HP oldu. Lenovo, %22’lik pazar payıyla az bir farkla çeyreği 2. olarak tamamladı. Asus ise %16.2 ile 3. sırada yer aldı.