TÜBİTAK yenilikçi Kovid-19 aşısında çalışmaları başlattı

TÜBİTAK'ta virüs benzeri parçacıklara dayalı aşı çalışmalarında faz aşamasına geçişte geri sayım başladı. Çalışmalar için onay bekleniyor.

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Kovid-19'a karşı en yenilikçi aşı yöntemlerinden biri olarak kabul edilen virüs benzeri parçacıklara (VLP) dayalı aşı çalışmalarında faz aşamasına geçilmesine kısa süre kaldığını bildirdi. Mandal, "Türkiye'deki bilim insanlarının yaptığı çalışmalarla Dünya Sağlık Örgütü'ne kayıtlı 18 aşı çalışması var. TÜBİTAK olarak biz de bunların 7'sinde yer alıyoruz" dedi.

ONAY BEKLENİYOR

Mandal, TÜBİTAK'ın yer aldığı 7 çalışmada koordinasyonun TÜBİTAK MAM Gen Mühendisliği ve Biyoteknoloji Enstitüsü tarafından gerçekleştirildiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti: "Dünyada henüz insanda klinik çalışmaları tamamlanmış, kullanılan bir VLP aşısı yok. Arkadaşlarımız, hocalarımız bu konuda çalışmayı başlattı. Gebze'deki ilgili tesiste bunun klinik aşama için üretimleri, GMP dediğimiz güvenilir koşullarda yapıldı. Sağlık Bakanlığımızın ilgili kuruluşu Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'na (TİTCK) teslim edildi. En kısa sürede onayın gelmesini bekliyoruz. Geldiği an da faz çalışmalarına geçilecek. İnsanda çalışmalara başlanması için tüm hazırlıklar tamam. Sağlık Bakanlığı'ndan onay alındığı an çalışmalara başlanmış olacak."