Tesla'ya çalışanlarından dava! Yasaları ihlal etti…

İki eski Tesla çalışanı, yapılan işten çıkarmalar hakkında çalışanları uygun bir şekilde bilgilendirmeyerek ABD yasalarını ihlal ettiği gerekçesiyle Tesla'ya dava açtı. Söz konusu iki çalışanın, Tesla'nın Nevada'daki fabrikasında yakın zamanda işten çıkarılan 500 işçi arasında olduğu ifade edildi.

Aksam.com.tr

Çeviri: Doğa Yurduneri

ABD merkezli elektrikli otomobil devi Tesla'nın iki eski çalışanı, yapılan işten çıkarmalar hakkında çalışanları uygun bir şekilde bilgilendirmeyerek ABD yasalarını ihlal ettiği gerekçesiyle şirkete dava açtı. John Lynch ve Daxton Hartsfield'in, Tesla'nın Nevada'daki fabrikasında kısa bir süre önce işten çıkarılan 500'e yakın işçi arasında olduğu ifade edildi.

Aksam.com.tr'nin Bloomberg'den aktardığı habere göre; dava dosyası, toplu işten çıkarmalarda 60 gün önceden bildirimde bulunulmasını şart koşan bir yasaya atıfta bulundu. Lynch ve Hartsfield ise bu ay içerisinde işten çıkarıldı. İkili, davanın toplu dava statüsü kazanmasını talep etti. Bu talebe, davanın şirketin önceden haber vermeksizin Mayıs ve Haziran aylarında ilişiğini kestiği tüm Tesla çalışanlarını ilgilendirmesi gerekçe gösterildi.

TESLA, HENÜZ DAVAYA İLİŞKİN AÇIKLAMA YAPMADI

Öte yandan; Tesla, açılan davaya ilişkin henüz herhangi bir resmi açıklama yapmadı. Şirketin kurucu CEO'su Elon Musk, bu ayın başlarında şirketin üst düzey yöneticilerine "Dünya genelindeki tüm işe alımları durdurun" başlıklı bir e-posta göndermişti. E-postada ekonomiyle ilgili çok kötü bir hissiyatı olduğuna işaret eden Musk, Tesla'daki çalışan sayısının yüzde 10'unun azaltılması gerektiğini dile getirmişti. Tesla ve Tesla tarafından kurulan iştiraklerinin, toplam 100 bin civarında personele sahip olduğu biliniyordu. Toplam personel sayısının yüzde 10'unun, 10 bin kişiye karşılık geldiğinin altı çizilmişti.

Fakat Musk, bu e-posta sonrası işten çıkarmaların Tesla'nın toplam iş gücünün yaklaşık yüzde 3,5'ini etkileyeceğini açıklamıştı. Maaşlı iş gücünün 3 ay içerisinde yüzde 10 oranında azaltılacağı, saatlik çalışan sayısının ise artırılacağı ifade edilmişti.