Tesla, global çip krizi nedeniyle Şanghay fabrikasında üretime ara verdi

ABD merkezli elektrikli otomobil devi Tesla, global çip krizi nedeniyle Çin'de bulunan Şanghay fabrikasında üretime ara verdiğini açıkladı. Üretimin Ağustos ayında 4 gün boyunca kesintiye uğradığını bildiren şirket, fabrika operasyonlarının güncel olarak normale döndüğüne işaret etti.

Aksam.com.tr

Doğa Yurduneri

Elon Musk liderliğindeki ABD merkezli elektrikli otomobil devi Tesla, global çip krizi nedeniyle Çin'de bulunan Şanghay fabrikasında üretime geçen ay ara verdiğini açıkladı. Üretim kesintisinin 4 gün sürdüğüne işaret eden kaynaklar, fabrika operasyonlarının güncel olarak normale dönmüş olduğuna işaret etti.

Aksam.com.tr'nin Bloomberg'den aktardığı habere göre; yaşanan üretim kesintisine bağlı olarak Tesla, 'Model Y'nin üretiminde aksamalar yaşadı. Şirketin Çin'deki temsilcileri, konuya ilişkin yöneltilen soruları yanıtsız bıraktı.

Elektrikli otomobil devi, Şanghay'daki fabrikasının açılışını geçen yılın Ocak ayında yapmıştı. Çin'de kurulan fabrika; markanın Amerika dışındaki ilk, dünya genelindeki ikinci fabrikası olmuştu. Şirketin bu hamlesi, pek çok kişi tarafından marka CEO'su Elon Musk'ın Tesla'yı küresel bir otomobil üreticisi yapma yolundaki ilk adımı olarak yorumlanmıştı. Şanghay şehir merkezine 90 dakikalık sürüş mesafesinde olan fabrika, açılışında haftada bin adet otomobil montajı yapabiliyordu. Tesla'nın, Temmuz ayında Çin'den iç pazar ve yurt dışı pazarlara yaklaşık 33 bin elektrikli araç satışı gerçekleştirdiği de biliniyordu.

KÜRESEL ÇİP KRİZİ NEDENİYLE BİRÇOK OTOMOBİL DEVİ, FABRİKALARINDA ÜRETİME ARA VERDİ

Diğer yandan; pandemi etkilerinin zirveye ulaştığı 2020 yılında, dijitalleşme süreçleri hızlanmış ve elektronik ürün talebi artmıştı. Bu durum, tedarik zincirinin de sarsılmasıyla birlikte birçok sektörde çip krizi yaşanmasına neden olmuştu. Otomotiv sektörü, söz konusu yarı iletken krizinden en çok etkilenen pazarlardan biri oldu. Ford, BMW, Honda ve Toyota gibi birçok otomobil devi, dünyanın çeşitli yerlerindeki fabrikalarında üretimde kesintilere gitmek zorunda kaldı.

Çin'de de Temmuz ayında araç ve SUV satışları, yıllık bazda yüzde 6.4 düştü. Benzer şekilde, Ağustos ayında da yüzde 13'lük bir düşüş beklendiği kaydedildi.