Tesla, genel merkezini Kaliforniya'dan Teksas'a taşıyor

Kısa bir süre önce ABD'nin Teksas eyaletindeki Austin şehrinde yeni bir fabrika inşa etmeye başlayan Tesla, genel merkezini de Kaliforniya'dan Teksas'a taşıma kararı aldı. Söz konusu gelişmeyi; şirket CEO'su Elon Musk, şirketin son hissedarlar toplantısında duyurdu.

Aksam.com.tr

Çeviri: Doğa Yurduneri

ABD'nin Teksas eyaletinde yer alan Austin şehrinde yeni bir üretim merkezi inşa eden elektrikli otomobil devi Tesla, genel merkezini de Kaliforniya'dan Teksas'a taşıma kararı aldı. Söz konusu gelişme, şirketin son hissedarlar toplantısında CEO Elon Musk tarafından duyuruldu. Şirket CEO'su ayrıca, Tesla'nın Kaliforniya'daki fabrikasında hala üretimi yüzde 50 artırmayı planladıklarına işaret etti.

Aksam.com.tr'nin Engadget'tan aktardığı habere göre; Musk, Körfez Bölgesi'nde genişlemelerinin bir sınırı olduğunu da sözlerine ekledi. Bölgede, ev fiyatlarının oldukça yüksek olduğu dile getirildi. Dünyaca ünlü CEO, bu nedenle başka bir şehirde yaşamak zorunda olan personellerinin işe gitmek için uzun yolculuklar yapmak zorunda kalacağını ifade etti.

Diğer yandan; yapılan açıklama, birçok kişi için büyük bir sürpriz olmadı. Musk; daha önce de COVID-19 salgınına bağlı yapılan karantina çalışmalarının şirketi eyalette devam eden üretimi askıya almaya zorlamasının ardından, Tesla'nın genel merkezini Kaliforniya dışına taşımayı düşündüklerini dile getirmişti. Şirket CEO'su ayrıca, 2020'de yapılan bir toplantı sırasında karantina kararlarını "faşist" olarak nitelendirmiş ve kendi evini Los Angeles'tan Austin'a taşımıştı. Bununla birlikte şirket, güncel olarak Kaliforniya yasaları gereği bulunduğu eyalette araçlarını doğrudan alıcılara satamıyordu.

GENEL MERKEZİN TEKSAS'A TAŞINMASI SONRASI TESLA, DAHA AZ VERGİ ÖDEMEYE BAŞLAYACAK

Paylaşılan diğer bilgilere göre; genel merkezin Teksas'a taşınması, aynı zamanda Tesla'nın daha az vergi ödemeye başlayacağı anlamına geliyor. Teksas'ta, kişisel gelir vergisi ödeme yükümlülüğünün bulunmadığı biliniyor. Kaliforniya ise ABD'de en yüksek gelir vergisi oranına sahip eyaletlerden biri olma niteliği taşıyor. Teksas ayrıca, "Ekonomik Kalkınma Yasası" uyarınca eyalette üretim merkezleri inşa eden şirketlere vergi indirimleri uyguluyor.