Temmuz 2021, dünyanın bugüne kadar kaydedilen en sıcak ayı oldu!

Bu yılın Temmuz ayı, dünya tarihinin bugüne kadar kaydedilen en sıcak ayı oldu. Konuya ilişkin son 3 rekor; 2016, 2019 ve 2020 yıllarında kırılmıştı.

Aksam.com.tr

Çeviri: Doğa Yurduneri

Temmuz 2021, dünya tarihinde bugüne kadar insanlık tarafından kaydedilmiş olan en sıcak ay oldu. Temmuz ayında ulaşılan sıcaklık seviyeleri; 2016, 2019 ve 2020 yıllarında kırılan son 3 rekoru geride bıraktı.

Aksam.com.tr'nin The Verge'den aktardığı habere göre uzmanlar, tüm rekorların yakın zaman içerisinde üst üste kırılmasının küresel ısınmanın şiddetini artırdığına yönelik bir işaret olduğunu dile getirdi.

Diğer yandan; kısa bir süre önce Birleşmiş Milletler (BM) tarafından yayınlanan bir iklim raporu, insanlığın fosil yakıtları kullanarak hava durumunu etkilediğine ve iklim değişikliğini tetiklediğine işaret etmişti.

Rapor; kutup bölgeleri dışında dünyanın hemen hemen her bölgesinde, 1950'lerden bu yana görülen en yüksek sıcaklıkların yaşandığını ve sıcaklık seviyelerinde önemli bir artış görüldüğünü ortaya koymuştu.

DÜNYANIN HEMEN HEMEN HER YERİNDE SICAKLIK REKORU KIRILDI

Bununla birlikte; sıcaklık seviyeleri, 142 yıl önce kaydedilmeye başlandı. Temmuz ayı, bu tarihten beri görülen en sıcak ay oldu. Fakat sıcaklık seviyeleri, özellikle bazı bölgelerde çok daha kötüydü. Kuzey Yarım Küre'de kara yüzeyindeki sıcaklık seviyelerinin rekor kırdığı kaydedildi. Benzer şekilde, Asya kıtası da aynı süreçte kayıtlara geçen en sıcak Temmuz'u yaşadı.

Kanada'nın güneybatısı ve Pasifik'in kuzeybatısı da bu yaz ölümlerle sonuçlanan, binlerce kişiyi acil servislere gönderen ve büyük orman yangınlarını tetikleyen sıcak hava dalgalarına maruz kaldı. Kuzey Amerika da kayıtların başlamasından bu yana görülen en sıcak yazını, bu yıl içerisinde yaşadı.

Avrupa'nın ise İtalya'nın Sicilya kentinde 11 Ağustos tarihinde, 48.8 derecelik sıcaklıkla bugüne kadarki en sıcak gününü yaşamış olabileceğine işaret edildi. Dünya Meteoroloji Örgütü'nün, söz konusu rekoru doğrulamak için hala çalışmalarına devam ettiğinin de altı çizildi.