Telegram, şantaj yuvasına dönüştü: Binlerce Telegram kanalı, çıplak fotoğraf paylaşıyor

BBC tarafından yapılan yeni bir araştırma, gizlilik odaklı popüler mesajlaşma platformu Telegram'ın şantaj yuvasına dönüştüğünü ortaya koydu. Platformda on binlerce abonesi olan binlerce kanalın, yalnızca kadınların çıplak fotoğraflarını yaymayı amaçladığı görüldü.

Aksam.com.tr

Çeviri: Doğa Yurduneri

Gizlilik odaklı popüler mesajlaşma platformu Telegram, özellikle WhatsApp'ın gizlilik politikasını değiştireceğini açıklaması sonrası ününü artırdı. Birçok kullanıcı, geçen yıl bu gelişmeyle birlikte WhatsApp kullanmayı bırakarak Telegram ve Signal gibi alternatif platformlara geçiş yaptı. Fakat İngiliz medya kuruluşu BBC tarafından yapılan yeni bir araştırma ve hazırlanan yeni bir mini belgesel, Telegram'ın son dönemlerde şantaj yuvasına dönüştüğünü ortaya koydu.

Platformda yalnızca kadınların çıplak fotoğraflarını yaymayı amaçlayan binlerce kanalın yer aldığı tespit edildi. On binlerce abonesi bulunan bu kanalların, fotoğrafları yayınlanan kadınların telefon numarası ve aile bilgileri gibi kişisel verilerini de paylaştığı görüldü.

Aksam.com.tr'nin BBC'den aktardığı habere göre; herkes tarafından girilebilen söz konusu Telegram kanallarında, reşit olmayan çocuklara ait görüntüler de satılıyor. Paylaşılan görüntü ve fotoğrafların ise gizlice kaydedilmiş olduğu görülüyor. Görüntüleri paylaşılan kadınların, doğrudan eşleri ve sevgililerinin bu görüntüleri gizlice topladığı ifade ediliyor.

TELEGRAM, HALA KONUYLA İLGİLİ BİR YAPTIRIM UYGULAMIYOR

Öte yandan; Telegram, bir anlık mesajlaşma uygulaması olma niteliği taşıyor. Bu nedenle; platformdaki içerikler, çok daha hızlı ve denetimsiz yayılıyor. Telegram'da, uygunsuz içerik paylaşımının yasak olduğu da biliniyor. Fakat mesajlaşma devi, hala konuyla ilgili bir adım atmıyor.

BBC; araştırma sırasında şikayet ettiği izinsiz paylaşılan 100 çıplak kadın görüntüsünün, aylar geçmiş olmasına rağmen hala platformdan kaldırılmadığına ve bu kanallara bir yaptırım uygulanmadığına işaret ediyor. Telegram'ın tacizle mücadele ekibinde görev alan çalışanlar da sürecin düzgün işlemediğini belirtiyor.