Teknolojinin kalbi TEKNOFEST'te

‘Ayakları yere basmayan’ tek festival TEKNOFEST bugün kapılarını açıyor. 1 milyon ziyaretçinin beklendiği etkinlik için Selçuk Bayraktar, “Bu bir festival değil, toplumsal paradigma dönüşümü” diyor. 

Şenay BÜYÜKKÖŞDERE

Türkiye’nin en büyük teknoloji etkinliği TEKNOFEST İstanbul Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali bugün başlıyor. Türkiye Teknoloji Takımı (T3) Vakfı ve Sanayi Teknoloji Bakanlığı yürütücülüğünde Atatürk Havlimanı’nda gerçekleştirilecek ve ‘ayakları yere basmayan tek festival’ olarak tanımlanan TEKNOFEST’e bu yıl 1 milyonun üzerinde ziyaretçi bekleniyor. Festival öncesi basınla buluşan T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar, Teknofest’in bir festival gibi görünse de aslında bir toplumsal paradigma dönüşümü olduğuna dikkat çekerek, “Biz bu festivalle 1 yılboyunca kendi roteklerini tasarlayan genç kızlarımıza, genç erkeklerimize ‘sen kıymetlisin’ diyoruz. ‘Cumhurbaşkanı geliyor, Türk toplumunun önünde senin rüyana sahip çıkıyor. Sen bu teknolojileri kendi ülkende geliştirebilirsin’ diyoruz. Bu Türkiye’nin geleceğine yapılan bir yatırım” diye konuştu. 

8 YAŞINDA MAKETLE BAŞLADI 

Kendi havacılık macerasının başlangıcını anlatan Bayraktar, “Benim havacılığı sevmem de babamın 8 yaşında bana bir maket uçak almasıyla başladı. O virüs içinize girince çıkmıyor. Şimdi o virüs çocuklara da girsin istiyoruz Biz de onların önündeki engelleri kaldıracağız, ‘biz yapamayız’ algısını yıkacağız” şeklinde konuştu. “Milli Teknoloji Hamlesi” sloganıyla yola çıkan Festival kapsamında 19 farklı kategoride düzenlenen Türkiye tarihinin en büyük ödüllü teknoloji yarışmaları, Dünya Drone Kupası, Take Off Uluslararası Girişim Zirvesi, Hackİstanbul 2019, Solo Türk ve Türk Yıldızları nefes kesen gösterileri, dikey rüzgar tüneli, planetaryum, havacılık gösterileri, atölye çalışmaları, jandarma emniyet özel gösterileri, Atak Helikopteri Harmandalı, sergiler, konserler ve çok özel sürpriz etkinler gerçekleştirilecek. 

3 MİLYON LİRA ÖDÜL 

Yarışmaların final bölümlerinin ardından dereceye girenler ödüllerini alacak. Bu yıl 3 milyon liranın üzerinde ödül dağıtılacak. TEKNOFEST İstanbul kapsamında 19 yarışma düzenlendi. Bu yarışmalara, 122 ülke ve 81 ilden toplam 17 bin 373 takım ve 50 bin yarışmacı başvurdu. Yarışmaların finallerinde ise yaklaşık 2 bin takım ve 10 bin finalist mücadele etme hakkı kazandı.  

T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar, festival öncesi basınla buluştu. AKŞAM Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Kartoğlu da TEKNOFEST hazırlıklarını yerinde takip etti.

ROKET ATIŞLARI TUZ GÖLÜ’NDE

ROKETSAN’ın desteğiyle düzenlenen Roket Yarışmasının roket atışları 4-10 Eylül 2019 tarihlerinde Tuz Gölünde yapılacak. Bu yarışmaya lise, lisans ve lisansüstü öğrencileri katılıyor. Öğrencilerin uzay teknolojileri alanına ilgilerini arttırarak kabiliyetlerini geliştirmek amacıyla yapılan bu yarışma alçak ve yüksek irtifa olmak üzere 2 farklı kategoride düzenleniyor. 

‘TÜRK YILDIZLARI’NDAN ŞOV

Türk Yıldızları, Anadolu Ajansı’nın global iletişim ortağı olduğu, İstanbul Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali Teknofest kapsamında İstanbul Boğazı’nda gösteri uçuşu yaptı.

TÜRKİYE’NİN GURURU ATAK, MOBİL OYUN OLDU 

İnsansız hava aracı Anka için geliştirdiği mobil oyun büyük ilgi gören TUSAŞ, bu kez Atak helikopteri için “Operasyon Atak” oyununa imza attı. Oyunda başta yerli mühimmat olmak üzere çeşitli silah sistemleriyle donatılan Atak, kullanıcısının komutlarıyla zorlu görevlerin üstesinden gelmeye çalışıyor. Oyun Google Play ve App Store’dan ücretsiz indirilip oynanabilecek.