Sağlığın geleceğini teknoloji ve biyolojinin kesiştiği yer belirliyor

Teknolojideki gelişmeler sayesinde biyolojide büyük ilerlemeler meydana geliyor. İleri tıbbın icadı insanlık tarihinde nispeten yeni bir kavramdır. Sağlık ve sağlık hizmetlerinin geleceği, teknolojinin ve biyolojinin çarpıştığı pek çok kesişim hayatımızı etkilemeye devam ediyor.

1

Alaattin Ayhan

Teknolojideki her yeniliği yeni bir bilimsel bilginin patlaması izliyor. Biyoloji de bundan nasibini aldı. Anton Van Leeuwenhoek'in mikroskobu sayesinde polimeraz zincir reaksiyonu, tek hücreli görüntüleme ve dizileme yaklaşımları, oldukça ileri düzeyde immünoloji, kanser araştırmaları ve gelişimsel biyoloji alanında büyük ilerlemeler kaydedilerek mikrobiyolojide büyük bir çığır açıldı.


Son yıllarda biyoteknolojide baş döndüren yeniliklere tanık olduk. Bir araştırmacının biyolojiyi araştırması için daha önce hiç bu kadar güçlü araçlarla donatılmamıştı. Elektron mikroskobuyla yapılan buluşlar biyomoleküler komplekslerin yüksek çözünürlükte görüntülenmesini sağladı ve bu da moleküler makinelerin çalışmalarına yol gösterdi.

Mikroskopide kırılma sınırını kırmaya yönelik ustaca yöntemler, tek hücrelilerde moleküllülerin gözlemlenmesini ve izlenmesini sağlar. Hücreleri her zaman daha ayrıntılı olarak görmekle kalmıyor aynı zamanda CRISPR (düzenli aralıklarla bölünmüş palindromik tekrar kümeleri) sayesinde gen düzenleme teknikleri ile biyologlar çeşitli organizmaların hücresel genomlarıyla kesin ve kolay bir şekilde oynayabiliyor. Diğer bir deyişle genomun çeşitli kısımlarına ekleme, çıkarma ya da DNA dizilimininde değişim yapmaya olanak tanıyor.

Biyolojik ağları kavradıkça, CRISPR'ye dayanan araçlar da dahil olmak üzere, bize biyolojik olayları kaydetme, hastalığı tespit etme ve tedavi etme becerisi kazandırıyor.

Biyologlar mevcut  teknolojilerle çözülemeyen sorunlarla karşılaştıklarında, bu durum araştırmacılar arasında paylaşılan yaratıcılık ile daha iyi ve daha akıllı araçların geliştirilmesine yön veriyor. Yeni teknolojiler biyolojinin sınırlarını zorluyor. Bu sinerji toplumumuzu ve insanlığımızı hep ileriye taşıdı. Kim bilir, belki de yapay zekanın ortaya çıkışı bu keşif döngüsünü hızlandırıyor olabilir.