Teknoloji sarmış Rio’nun dört bir yanını

2016 Rio Olimpiyatları’nda sporcu performansını en yukarı taşımadan, televizyon yayınlarına, veri takibinden güvenlik sistemlerine kadar teknoloji, oyunların tam merkezine yerleşmiş durumda.   

SELİM KARAHAN

2016 Yaz Olimpiyatları Brezilya’nın Rio şehrinde görkemli bir açılışla başladı. 11 binin üzerinde sporcu 21 Ağustos’a kadar 28 spor dalında madalyaya ulaşmak için ellerinden geleni yapacak. Kayıtlı ilk olimpiyatlar milattan önce 8. yüzyılda antik Yunanistan’da gerçekleştirilmişti. Zaten bu sebeple Olimpiyat ateşi ilk olarak Yunanistan’da yakılır ve oradan tüm dünyayı dolaşır. Eğer bir zaman makinesiyle 2.500 yıl öncesinden bir sporcuyu Rio’ya getirmek mümkün olsaydı söz konusu sporcu, birçok tanıdık sahneyle karşılaşırdı. Gülle atan veya koşan sporcular antik Yunanistan’da da mevcuttu. Ancak 20. Yüzyılla hayata geçen modern Olimpiyatlar aynı anda bir çok yeni teknolojinin de denendiği bir gösteriye dönüştü.  1936 Berlin Olimpiyatları denince akla Naziler gelse de o olimpiyatlar tarihte ilk canlı olarak televizyon yayını yapılan spor organizasyonu olmuştu. 1936’dan sonra Olimpiyatlar her zaman yeni teknolojilerin görücüye çıktığı bir gösteri haline geldi. Tabii olimpiyatın teknolojiyle ilişkisi tv yayınıyla sınırlı değil. Günümüzde sporcular en iyi dereceleri elde etmek için teknolojinin tüm imkanlarından yararlanıyor. Kullanılan malzemeler her geçen yıl optimize ediliyor. 

Açılışa uçarak gelmişti

1984 Yaz Olimpiyatları’nı akıllara kazıyan olay açılıştaki ‘uçan adam’ olmuştu. Usta pilot Bill Suitor açılış töreninin gerçekleştirildiği stadyuma Bell Aerodynamics’in geliştirdiği bir jet-pack ile uçarak gelmişti. Bu teknolojinin genele yayılması için özellikle ABD ve Japonya’da halen birçok firma büyük çaba sarfediyor. Bell Aerodynamics’in açılış töreni için ürettiği jet-pack ancak 30 saniye havada kalabiliyordu. Bu teknolojini kullanabilmesi için daha uzun süre havada kalması gerekiyordu. Bu başarılamayınca da proje maliyeti sebebiyle rafa kaldırıldı. 

Bisiklete 'artırılmış' destek

Bisikletlerde yapılabilecek değişiklikler kurallar sebebiyle sınırlı. Bu yüzden yarışmalara katılacak bisikletçileri hazırlarken performanslarını artırabilecek veriler analiz ediliyor. ABD bisiklet takımı hazırlanırken Pokemon Go ile adını sıkça duyduğumuz artırılmış gerçeklik teknolojisini kullandı. Bisikletlere takılan sensörler sporcuların taktığı özel bir gözlüğe veri aktardı. Bu sayede elde edilen verilerle yeni stratejiler oluşturuldu. 

Temassız alışveriş yapılacak

Ödeme sistemleri firması Visa yaklaşık 30 yıldır olimpiyatlara sponsor oluyor. Ancak bu yıl Rio’da farklı bir uygulamaya imza attı. Son yıllarda hızla yayılan, temassız ödeme imkanı veren NFC ödeme sistemi teknolojisini yoğun bir şekilde test etmek isteyen firma bazı sporculara özel bir bilezik verdi. Visa olimpiyat tesisleri civarındaki mağazalara ise 4000 bin adet ödeme terminali kurdu. Terminale bileziği yaklaştırarak ödeme yapabiliyorsunuz. Yani Rio’da olimpiyatlar 

boyunca nakit taşımak zorunda kalmayacak. 

Güvenlik balonlarla sağlanıyor 

Uzaktan kumanda edilecek balonlar oyunlar boyunca havada kalacak ve üzerlerine yerleştirilmiş 13 kameranın çektiği görüntüleri canlı olarak güvenlik merkezine iletecek.