Teknoloji devleri, iklim değişikliğiyle mücadeleye dev bütçe ayırdı! Meta ve Alphabet de var...

Bir grup teknoloji devi, ‘Frontier' isimli bir girişim şirketi kurarak 2030 yılına kadar karbon yakalama teknolojilerini satın almak için toplam 925 milyon dolar bütçe ayırdıklarını açıkladı. Girişimin kurucu şirketleri arasında Meta ve Alphabet'in de bulunduğu görüldü.

Aksam.com.tr

Çeviri: Doğa Yurduneri

Meta, Alphabet, Shopify, McKinsey ve Stripe'ın içlerinde bulunduğu bir grup teknoloji devi, 'Frontier' isimli bir girişim şirketi kurarak 2030 yılına kadar karbon yakalama teknolojilerini satın almak için toplam 925 milyon dolar bütçe ayırdıklarını açıkladı. Kurulan girişimin, karbon yakalama teknolojilerinin gelişimi için bir ivme oluşturacağı ve alandaki yeni teknolojilerin gelişimini teşvik edeceği ifade edildi.

Aksam.com.tr'nin Protocol.com'dan aktardığı habere göre; fosil yakıtların kullanımı sonucunda ortaya çıkan karbondioksit (CO2) gazı, güneş ışınlarının dünyaya girmesini engelliyor ve ışınları uzay ortamına geri yansıtıyor. Bunun sonucunda ısı, atmosferin içinde kalarak hapsoluyor. Bu durumun da küresel ısınmayı tetiklediği biliniyor. Karbon yakalama teknolojisi ise söz konusu karbon salınımını minimuma indirerek bu probleme bir çözüm getirmeyi amaçlıyor.

Fakat karbondioksit gazını havada yakalamayı hedefleyen teknoloji, hala oldukça yüksek maliyetler karşılığında alınabiliyor ve büyük ölçekli dağıtımı yapılamıyor. 'Frontier' projesi ise yeni çözümler geliştiren tedarikçilerden karbon yakalama teknolojilerini satın alarak gelişimi hızlandırmayı ve dağıtım ağını büyütmeyi hedefliyor.

META VE ALPHABET GİBİ DEV ŞİRKETLER, BAŞLANGIÇ İÇİN GEREKLİ FONU SAĞLAYACAK

Paylaşılan diğer bilgilere göre; 925 milyon dolarlık finansman, erken aşamalardaki tedarikçilerle yapılan ön satın alma anlaşmalarına ayırılacak. Frontier, aynı zamanda bu teknolojiyi ölçeklendirmeye hazır olan alıcılar ve karbon yakalama teknolojisi tedarikçileri arasındaki satın alımları da kolaylaştıracak. Girişim, Stripe'ın tamamına sahip olduğu bir yan kuruluş olacak. Meta ve Alphabet'in de içlerinde bulunduğu diğer şirketler ise yalnızca başlangıç için gerekli fonu sağlayacak.