Teknoloji 2016’da etkilediği kadar hayalkırıklığı da yarattı 

2016’da birçok alanda ilerlemenin hızlandığına şahit olduk. Ancak Samsung, Facebook ve Apple gibi devler bile zaman zaman hayalkırıklıkları yaşattı. MIT Technology Review bu hayalkırıklıklarını sıraladı. 

Teknoloji dünyası, 2016'da birçok yeniliğe imza attı. Sanal gerçeklik hayatımıza yavaş yavaş girmeye başladı, SpaceX’in roketi başarılı bir iniş gerçekleştirerek tarih yazdı, robotlar ve yapay zekada önemli geliştirmeler oldu. Ancak teknoloji dünyası bu yıl sayısız hayalkırıklığı ve başarısızlığa da sahne oldu. ABD’nin en saygın teknoloji yayınlarından MIT Technology Review dergisi yılın en başarısız teknolojik gelişmelerini listeledi.  Otomotivden, bilişime birçok alanda büyük beklentilerle üretilen ancak sonu hüsranla biten yeniliklerin sıralandığı listede, Apple, Samsung ve Facebook gibi firmalar da yer alıyor.   

PATLAYAN PİL SKANDALI 

Güney Koreli teknoloji devi Samsung, Note serisi akıllı telefonunun son üyesi "Galaxy Note 7"deki batarya sorunu nedeniyle zor bir yıl geçirdi. Bataryalarındaki aşırı ısınma nedeniyle şarj olurken akıllı telefonları alev alan tüketicilerin şikayetleri üzerine Samsung, Note 7 sahiplerine cihazlarını derhal kapatıp iade etme çağrısında bulundu. Samsung, geri çağrılarak yenilenen cihazların da yangın riski taşıdığının belirlenmesi üzerine Note 7 üretimini tamamen durdurdu ve satılan 2,5 milyon cihazı geri çağırdı.

AKILLI SAAT SATIŞLARDA BEKLENENİ VEREMEDİ 

Merkezi ABD'de bulunan market araştırmaları şirketi International Data Corporation, teknoloji şirketi Apple'ın akıllı saati Apple Watch'ın 2016 satışının beklenenin çok altında olduğunu açıkladı. 2016'da akıllı saat piyasasında hüsrana uğrayan tek marka Apple değildi. Motorola, Moto 360 akıllı saatlerinin dağıtımını talep olmadığı için askıya alırken Pebble da akıllı saatlerinin üretimini, tanıtımını ve satışını durdurdu.  

Facebook’un derdi yalan haber 

Dünya çapında 1,7 milyar kullanıcısı bulunan sosyal medya platformu Facebook'un içerik akışında hızla yayılan yalan haberler, şirketi zora soktu. Alman Sosyal Demokrat Partisi (SPD) Federal Meclis Grubu Başkanı Thomas Oppermann, söz konusu yalan haberlerle ilgili, "Facebook, yalan olduğu kanıtlanmış haberleri hızlı bir şekilde silme veya düzeltme konusunda sorumlu tutulmalı." ifadelerini kullandı. CEO Mark Zuckerberg ise Facebook'un bir basın kuruluşu olmadığını ve kullanıcıların paylaşımlarının devlet başkanlığı seçimi gibi önemli olayları etkilediği fikrinin son derece gülünç olduğunu belirterek şirketini savundu.  

Yapay zeka ırkçılığı öğrendi

MIcrosoft, insanlarla ilişki kurmak üzere tasarlanan ve "Tay" isimli yapay zeka botuna  Twitter'da hesap açtı.  Ancak işler şirketin istediği gibi gitmedi. Robotun insanlardan tek öğrendiği 'kötülük' oldu.  Microsoft, cinsiyetçi ve ırkçı paylaşımlar yapan Tay'a müdahale etti. 

Tutulamayan sözlerin sembolü

Toplu fonlama sitesi Kickstarter’a 2013’te koyulan bir proje binlerce kullanıcıyı fazlasıyla heyecanlandırmıştı. Antony Evans’ın kurduğu TAXA Biotechnologies, ‘parlayan’ yani ışık saçan bitki yetiştirmeyi vaat etmişti. Evans proje için kullanıcılardan tam 480 bin dolar toplamayı başardı. Ancak projenin hayata geçirilmesi neredeyse imkansızdı ve 2016 itibarıyla dünyada 'tutulmamış sözlerin' bir simgesi haline geldi. Antony Evans ise projenin hâlâ gelişim aşamasında olduğunu iddia ediyor.