TEKNOFEST'ten stant turu! Yangınlara karşı 'kozalak' ve THY Teknik'ten hava taksi

Kozalak, orman yangınlarını önlemek için geliştirdiği bir erken tespit ve uyarı sistemini TEKNOFEST'te tanıttı. THY Teknik AŞ. TEKNOFEST'te yeni hava aracını tanıttı.

ÖZKAN DEMİR

YANGINLARA KARŞI 'KOZALAK'

Yerli bir teknoloji girişimi olan Kozalak, yaşanan orman yangınlarının ardından geliştirdiği bir erken tespit ve uyarı sistemini TEKNOFEST'te Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) standında tanıttı. IoT (Nesnelerin İnterneti) tabanlı sistem hava kalitesini, zehirli, yanıcı ve patlayıcı gazları tespit ederek yangınları erken tespit ediyor. Sistem üzerindeki CO2, ısı, nem ve barometrik sensörlerinden aldığı veriyi yorumlayarak, 50 m yarıçapındaki bölgede büyümeye başlayan bir yangını tespit ederek bildiriyor.

THY TEKNİK'TEN HAVA TAKSİ

Türk Hava Yolları'nın (THY) bakım-onarım merkezi THY Teknik AŞ. TEKNOFEST'te yeni hava aracını tanıttı. THY Teknik tarafından öncelikle kargo taşımacılığı ve organ nakli gibi görevlerde, sonrasındaysa hava taksi görevinin hedeflendiği yeni hava aracı, 'Esinti' adını taşıyor. 80 kg faydalı yük taşıyabilen ve maksimum 407 kg kalkış ağırlığına sahip Esinti'nin seyir irtifası ise 6.500 feet. 115 km hız yapabilen hava aracı 48.4 km menzile sahip.

ÖDÜLLER DAĞITILIYOR

TEKNOFEST kapsamında düzenlenen Take-Off Uluslararası Girişim Zirvesi Ödül töreni yapıldı. Yurtdışından ve yurtiçinden başvuruların gerçekleştirildiği girişim zirvesinde bu yıl Eğitim Teknolojileri, Sağlık Teknolojileri, Oyun, Veri, Otonom Teknolojiler, Yapay Zeka, Blokzinciri, Finansal Teknolojiler ve Mobilite olmak üzere 9 farklı kategorideki girişimler jüri tarafından değerlendirildi. Dereceye giren girişimciler arasında 20 bin dolar değerindeki birincilik ödülünü Colobro kazanırken, zirvede ikinci olan Classnotes 10 bin dolar, üçüncü olan Servissoft ise 5 bin dolarlık ödülün sahibi oldu.