TEKNOFEST’i 3 günde 416 bin kişi ziyaret etti

TEKNOFEST İstanbul, üçüncü gününde de ziyaretçi akınına uğradı. Nefes kesen gösteri uçuşlarına büyük ilgi gösterilirken, gençler yeni teknojileri ilgiyle inceledi.

Türkiye’nin en büyük teknoloji etkinliği TEKNOFEST İstanbul Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali (TEKNOFEST İstanbul), üçüncü gününde de ziyaretçilerin çekim merkezi oldu. Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı’yla (T3 Vakfı) Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı öncülüğünde, ülkenin önemli kurum ve firmalarının destekleriyle Atatürk Havalimanı’nda başlayan festivaldeki askeri ve sivil katılımcı firmaların stantlarına ziyaretçiler akın etti. 

122 ÜLKEDEN KATILIM VAR  

Baykar Teknik Müdürü ve Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar, yaptığı açıklamada, TEKNOFEST İstanbul’a katılımın geçen yıla oranla çok daha yoğun olduğuna dikkat çekerek, “Geçen yıl Teknofest’e 60 farklı ülkeden 550 bin ziyaretçi katıldı. Bu yıl ise 122 ülkeden katılım oldu. Türkiye’nin her tarafından çok daha yoğun bir katılım var. İlk 2 günde 250 bini geçtik” dedi. İlk üç günde  ise, ziyaretçi sayısının toplam 500 bini bulduğu tahmin ediliyor. 

GÖZLER GÖKYÜZÜNDE 

Solo Türk, Türk Yıldızları, İçişleri Bakanlığı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı, MC-21 yolcu uçağı ve Red Bull gerçekleştirdiği gösteri uçuşları dün TEKNOFEST’e renk kattı. TEKNOFEST sergi alanında, Türkiye’nin milli ve yerli imkanlarla ürettiği hava ve kara araçlarının yanı sıra yurtdışından gelen uçaklar da katılımcılar tarafından ziyaret ediliyor. Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır da, Türkiye’nin Avrupa Birliği ülkelerinden çok daha fazla genç nüfusa sahip olduğunu vurgulayarak, “Satın alma gücü paritesine göre dünyanın en büyük 13. ekonomisiyiz. 15 yıllık periyoda baktığımızda Türkiye’nin ortalama büyümesi yüzde 5.7 oldu. Bu hem Avrupa’da gelişmiş ülkelerden hem de Doğu Avrupa’daki ülkelerden daha büyük bir rakam” diye konuştu.

UV IŞINIYLA TEMİZLENEN KLOZET

TEKNOFEST’te tanıtılan lise öğrencisi iki gencin geliştirdiği sistem kimyasal kullanmadan tuvaletleri UV ışınlarıyla temizliyor. Sistem, sifon çekildikten 15 saniye sonra, 30 saniye süresince devrede kalıyor. Sistem sadece kapak kapalıyken çalışıyor. 

YANGIN SÖNDÜREN AĞAÇ

İmam Hatipli öğrenciler, geliştirdikleri ‘Yangın Önler Yapay Ağaç’ projesiyle yarışıyor. Proje orman yangınlarına erken müdahale için tasarlandı.

İŞİTME ENGELİLERE TİTREŞİMLİ YASTIK YAPTI

İşitme engelli anne ve babasından etkilenerek titreşim tabanlı alarm sistemi geliştiren 14 yaşındaki Mustafa Karataş, engelli bireylerin uyanmak istedikleri saate göre ayarlayabilecekleri titreşimli bir ‘alarm yastık’ sistemi geliştirdi.  

GÖSTERİLER BÜYÜLEDİ 

SoloTürk’ü büyük bir coşkuyla izleyen katılımcılar, Türk Hava Kurumu’nun gösteri uçuşlarını da ilgiyle izledi. Uçaklar gösteri uçuşlarının yanında tatbikat da yaptı.

YÜZDE 100 TÜRK MALI ELEKTRİKLİ ARAÇLAR YARIŞTI 

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunca (TÜBİTAK), TEKNOFEST İstanbul kapsamında bu yıl 15’incisi düzenlenen ‘TÜBİTAK Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışları’nın ikinci final mücadelesi başladı. Körfez Yarış Pisti’ndeki yarışlarda toplam 72 araç teknik kontrole alındı. Kontroller sonucunda 28’i elektromobil, 5’i ise hidromobil olmak üzere 33 araç final yarışlarına katılmaya hak kazandı. Final yarışlarının ikincisinin startı, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal tarafından verildi. “Bu yıl yerli parça kullanma zorunluluğu getirdik” diyen Mandal, “Ülkemiz, teknolojiyi kullanan bir ülke olmaktan çok teknoloji üreten bir ülke noktasında. Milli teknoloji hamlemiz için hepimiz çalışıyoruz. TEKNOFEST de bu sürece büyük bir katkı sağlıyor. Öğrencilerimiz bir yıl elektromobil ve hidromobil tasarladı. Teknik yeterlilikte çok hassasız. Elenen araçlar oldu. 33 araç yarışıyor” ifadelerini kullandı.

HİDROJENLİ ARAÇ TANITILDI 

Yerli ve milli imkanlarla yapılan elektrikli ve hidrojenli araçlarla otonom sistemler de görücüye çıktı. İstanbul Üniversitesi öğrencilerinden oluşan ‘Hidroist’ takımı tarafından geliştirilen ve hidrojen enerjisiyle çalışan araç, festivalde ilgi topladı.