TEKNOFEST Pakistan ve Endonezya yolcusu

Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar, TEKNOFEST'i Azerbaycan sonrası, Pakistan, Endonezya gibi ülkelerde de devam ettirmek istediklerini söyledi. Bayraktar, “Milli teknoloji hamlesinin dost ülkelere de yansıması gerek” dedi.

Samsun'da devam eden TEKNOFEST Karadeniz'i, üç günde toplam 325 bin kişi gezerken, Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) Yönetim Kurulu Başkanı ve Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar, TEKNOFEST'in her sene çok hızlı büyüdüğünü söyledi. Bayraktar, "Azerbaycan sonrasında inşallah, Pakistan, Endonezya gibi ülkelerde de bu geleneği devam ettirmek istiyoruz" dedi. Anadolu Ajansı'nın (AA) standını ziyaret eden ve soruları yanıtlayan Haluk Bayraktar, festivale olan yoğun ilgiye dikkat çekerek, şöyle konuştu:

BÜYÜK HEYECAN VAR

"Samsun'da da Anadolu'muzda da çok büyük heyecan var. Gençlerimizin, çocuklarımızın gözlerindeki ışığı görmek bizlere de umut veriyor. İnşallah onların da böyle hayalleri tetiklenir ve ülkelerine, milletlerine, insanlığa hizmet eden projelere imza atarlar, fikirler ortaya çıkarırlar. TEKNOFEST ülkemize çok büyük katkı sunan çok güzel bir festival. İyi ki bunun bir parçasıyız. Çok güzel bir sinerji var."

GELENEK SÜRDÜRÜLECEK

Haluk Bayraktar, Azerbaycan'dan sonra yurtdışında TEKNOFEST'in devam edip etmeyeceği yönündeki soru üzerine ise, şu yanıtı verdi: "Yurtdışında festivalin devam etmesini istiyoruz. Türkiye, sadece kendi coğrafyası değil, milli teknoloji hamlesi vizyonunun, Türkiye'nin bütün dost ve kardeş coğrafyalarında bunun yansıması, gerçekleştirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Azerbaycan sonrasında inşallah Pakistan, Endonezya gibi ülkelerde de bu geleneği devam ettirmek istiyoruz."

GÖKBEY'İ UÇURACAK YERLİ MOTORA DÜNYADAN TALEP

TUSAŞ Motor Sanayii AŞ'nin (TEI) ürettiği TEI TF6000 turbofan ve TS1400 motorları da TEKNOFEST KARADENİZ'de sergileniyor. TEI Genel Müdürü Mahmut Faruk Akşit, milli motor üretimine devam edildiğini belirterek, "Yurtdışından Gökbey helikopteri olsun, Atak helikopteri olsun bizim motorla beraber üretilmiş olanları isteyenler var" dedi. TS1400 motorunun ilk prototipini 1.5 yıl önce TAI'ye entegrasyon çalışmalarına başlanması için teslim ettiklerini belirten Akşit, "TS1400'ün olgunlaştırma testlerine o günden beri devam ediyoruz" dedi. Motor gücünün 1570'lere kadar yükselebildiğine dikkati çeken Akşit, "Bu yıl bitmeden insanlı uçuş için yeterli olgunluğa ulaşmış ilk motorumuzu TAI'ye teslim edeceğiz. Onlar da önümüzdeki yılın ilk yarısında Gökbey'e entegrasyonunu tanımlayarak, ilk milli motorumuzla ilk helikopterimizi yerden keserler."

SERİ İMALATA GEÇECEK

TS1400'ün Gökbey helikopterinin üzerinde bulunandan daha güçlü bir motor olduğunun altını çizen Akşit, "Gökbey'in kullandığı motor, Atak helikopterinin kullandığı motorla aynı. Bu motor 1298 beygir sürekli, kalkış anında da 1373 beygir güç üretiyor. Bizim motorumuz 100 beygir daha güçlü, çift kullanımlı bir motor. Hem askeri hem sivil kullanımlı" dedi. Akşit, TS1400 motoruna yurtdışından da talep olduğunu dile getirerek, "Bu talep platformla beraber geliyor. Motorun mümkün olduğu kadar sertifikasyonunu tamamlayıp seri imalat aşamasına getirmeyi planlıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.