Akşam Gazetesi
Asker bilim insanı, alüminyum hava pilleri sayesinde otomobillere tek şarjla 10 bin km menzil kazandıracak bir teknoloji üzerinde de çalışıyor.
Milli Savunma Üniversitesi'nin öğretim görevlisi Astsubay Olcay Kaan Çakır, daha önce görülmemiş teknolojileri hayata geçirip dünyada çığır açmaya hazırlanıyor. 2 onaylı patenti, üç patent başvurusu ve üstünde çalıştığı birçok çalışması olan Çakır, TRTHABER'den Uğur Becerikli'ye konuştu; projelerini anlattı. Biyoloji ile teknolojiyi buluşturduğunu belirten
Çakır, "Kalp pilleri, mikro ve nanorobotlar, mikro piller ve yüksek enerji yoğunluklu piller gibi konularda çalışıyorum" dedi.
GELECEK HİBRİT BATARYADA
Astsubay Çakır, başta otomobil teknolojisi olmak üzere ulaşımda devrim yaratacak 'hibrit batarya'yı şöyle tarif etti: "Lityum iyon pillerin şarj edilmesi için zaman harcanıyor. Yangın durumunda söndürülmesi çok zor. Benim teknolojim, hem alüminyum hava pillerini hem de hidrojen yakıt pillerini birleştirerek yüksek güç yoğunluğu potansiyeli sağlıyor. 600 kg pilinin toplam enerjisiyle elektrikli araçlarda 10 bin km menzile ulaşmak mümkün görünüyor. Alüminyumun sadece belirli bölgelerinin reaksiyona girmesini sağlayarak ömürlerinin artmasını sağlayacağım. Yaptığım deney sonuçlarına göre kimyasal reaksiyonu hızlandıracak yeni özellikler keşfettim."
ÇEVREYE DE ZARARI YOK
Pil teknolojisinde stratejisini 'kullan ve değiştir' üzerine kurduğunu belirten Çakır, "Bu pil teknolojisinde arabanın yağ değişimi gibi her 10 bin kilometrede bir kez pil değiştirilebilir. Çıkartılan pil geri dönüşüme gönderilip alüminyum tekrar tekrar kullanılabilir. Alüminyum hava pilleri, lityum iyon pillere kıyasla daha yüksek enerji yoğunluğuna sahip ve çevre dostu bir alternatif."
Nikola Tesla ve Michael Faraday gibi dahilerin kendisine ilham olduğunu belirten Çakır, "Amacım insanlığa fayda sağlamak" dedi.TSK'NIN HARVARD'DAKİ GURURU
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) mensubu astsubay Olcay Kaan Çakır, lisansını bilgisayar mühendisliği, yüksek lisansını enerji üzerine yaptı; doktora çalışmalarını biyomühendislik alanında sürdürüyor. Bilimsel araştırmalarını Ege Üniversitesi Biyomühendislik Laboratuvarı'nda yapan Çakır, TÜBİTAK desteğiyle Danimarka Teknik Üniversitesi'nde de araştırmalara katılıyor. Harvard Üniversitesi tarafından kabul edilen Çakır, kısa bir süre sonra da ABD'ye gidecek.1 milimetre altı mikro piller, bozuk para ya da bir hapın yanında görüleme- yecek kadar ufak.
MİKRO-ROBOTLAR KANSERİ YENECEK
"Kanser tedavisinde devrim yaratma potansiyeline sahip, kanser hücrelerini hedefleyen mikro-robotlar geliştiriyorum. Bu mikro robotlar, kanser hücrelerini doğrudan hedef alarak tedavi süreçlerini daha etkili ve hassas hale getirebilecek yenilikçi bir yaklaşıma sahip."
KENDİNİ ŞARJ EDEN KALP PİLİ
"Geliştirdiğim bu teknoloji, insan hareketlerinden enerji topluyor ve kalp pillerinin bu yöntemle şarj edilebilmesini hedefliyor. Özellikle hastaların sık sık pil değiştirme operasyonlarına ihtiyaç duymasını önleyecek. Bu teknoloji diğer implant cihazlar için de kullanılabilir."
SENSÖRLER HASTALIĞI ANINDA BULACAK!
"Gelecekte biyomühendislik ve enerji depolama alanlarında daha fazla yenilik yapmayı planlıyorum. Örneğin, diyabet hastalarında kullanılabilecek sensör teknolojisi ve kanser dokusunun hızlı tespitini sağlayabilecek bir sensör geliştirme çalışmalarım devam ediyor."