Tek istekleri her yerde 'engelsiz diyalog'

Turkcell Diyalog Müzesi’nde çalışan işitme engelli rehberler Mahir, Dicle ve Emre, misafirlerle ‘engelsiz diyalog’ kurabiliyor. Onlar, tüm engelliler adına dış dünyada da ‘engelsiz diyalog’ istiyor. 

ŞENAY KÖŞDERE

İstanbul’da Gayrettepe metro istasyonunda merdivenlerden aşağı inerken, yüzünüzü tren tarafına değil, sağa çevirdiğinizde bir tabelayla karşılaşıyorsunuz: Turkcell Diyalog Müzesi. İçeri girdiğinizde ise çoğumuzun yabancı olduğu bir dünyanın kapıları aralanıyor; görme ve işitme engellilerin dünyası. Geçen yıl itibarıyla kapılarını açan Turkcell Diyalog Müzesi’nde halihazırda mevcut olan Karanlıkta Diyalog, Sessizlikte Diyalog deneyimsel sergilerinin yanı sıra 'Karanlıkta Futbol' deneyimi de yer alıyor.

HAYATA KATILMAK İSTİYOR

Turkcell Diyalog Müzesi’nin bir diğer özelliği de işitme ve görme engelli bireylere iş imkanı sağlaması. 10-16 Mayıs Engelli Haftası dolayısıyla Turkcell Diyalog Müzesi’ni ziyaret edip; burada çalışan işitme engelli bireylerle tanışma imkanı sağladık. Emre Beyyusufoğlu doğuştan işitme engelli. İşitme engellilerin gittiği bir okula gitmiş. Ancak çok zorlanmış ve okulu bırakmak zorunda kalmış. Ve okulu dışarıdan devam ediyor. Arkadaşları vasıtasıyla sessizlikte diyalogla tanışmış. Üniversitede beden eğitimi bölümü okumak istiyor. Mahir Yeni çok heyecanlı. İşaretlerle kendini anlatırken, bir yandan nefesi hızlanıyor. Sosyal hayatta insanlarla iletişim kuramamaktan şikayetçi olduğunu söylüyor. “Doktora gittiğimde bile işaret dilini bilen, beni anlayacak birini bulamıyorum. Her yere annemle birlikte gitmek zorunda kalıyorum” diyor. 

İş bulmak problem 

İşitme engelliler için iş büyük bir problem. Mahir’in daha önce bir kuyumcuda çalışma deneyimi olmuş. Ancak yürümemiş. Dicle Demirkıran ise 23 yaşında. 17 yaşından bu yana pek çok iş değiştirmiş. Şimdi Turkcell Diyalog Müzesi’nde mutlu. Ancak, engellilere iş imkanlarının çok yetersiz olduğunu eklemeden geçemiyor.    

Göz - kulak olmak için çalışıyoruz 

Turkcell Genel Müdür Yardımcısı İsmail Bütün ise Turkcell Diyalog Müzesini şöyle anlattı: “Engelli çocukların eğitimi ve istihdama yönelik gelişimleri için hayata geçirdiğimiz 'Engelsiz Eğitim Programı' engellilerin sosyal hayat katılımlarını sağlamak için geliştirdiğimiz 'Hayal Ortağım Uygulaması' gibi farklı projelerle konuya odaklanıyor birden fazla alanda fayda sağlamak için çalışıyoruz. Turkcell Diyalog Müzesi’nde görme ve işitme engelli rehberlerimiz desteğiyle yönümüzü bulabiliyor ve dünyaya farklı bir açıdan bakabiliyoruz. Biz de bu yaklaşımdan yola çıkarak tüm projelerimizde engel sahibi kişilerle çalışarak bir çeşit rehberlik alıyor ihtiyaçları doğru belirleyerek kalıcı çözümler sunuyoruz. Amacımız mobil teknolojilerimizi iletişimin imkanlarıyla birleştirerek sağlayacağımız faydaların engellilerin gözleri ve kulakları olmasıyla, onların topluma katılımları konusunda en önemli destekçileri olmak.” 

TV’de bizi unutmayın

İşitme ve görme engelliler için teknoloji hayatlarını büyük ölçüde kolaylaştıran bir etken. Engelli bireyler sosyal medyada da oldukça etkin. Orada kendilerini daha rahat ifade edebildiklerini söylüyorlar. TV yayınlarında işitme engellilerin unutulmaması en büyük taleplerinden biri.