TCG Anadolu'nun abisi için özel ekip! Tasarımı 110 kişi yapacak

TCG Anadolu'dan daha büyük milli uçak gemisi için 110 kişilik özel tasarım ekibi kuruldu. İstanbul Tersanesi Komutanlığı'nda tasarımı yapılan gemiye, yerli ve milli insanlı-insansız hava araçları konuşlandırılacak.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Dizayn Proje Ofisi Müdürlüğü (DPO), Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın direktifi doğrultusunda, TCG Anadolu'dan daha büyük bir "milli uçak gemisi" tasarlıyor. Milli Savunma Bakanlığı (MSB) İstanbul Tersanesi Komutanlığı'nda bulunan DPO, kapılarını basın mensuplarına açtı. Tersane Komutanı Tuğamiral Erdinç Yetkin ile DPO Müdürü Doç. Dr. Mühendis Albay Hakan Uçar'ın verdiği bilgiye göre yeni geminin tasarımı için özel ekip oluşturuldu.

BAYKAR'LA İŞBİRLİĞİ

İspanya Donanması'na bağlı Juan Carlos I gemisi model alınarak tasarlanan TCG Anadolu'nun yüzde 70'i yerli üretimle inşa edilmişti. Şimdi ise DPO'da tasarlanan yeni milli uçak gemisinde bu oranın artırılması hedefleniyor. Konsept tasarım aşamasında olan gemide, yerli ve milli insanlı ve insansız hava araçlarının konuşlandırılması planlanıyor. Bu amaç doğrultusunda havacılık sektöründe ileri gelen Baykar ve TUSAŞ firmaları ile çalışmalar yapılıyor.

110 KİŞİ GÖREVLENDİRİLDİ

Fizibilite çalışması yapılan yeni milli uçak gemisi için Deniz Kuvvetleri'nin farklı birimlerinden uzman personelin de katılımıyla DPO bünyesinde 110 kişilik Uçak gemisi çalışma grubu oluşturuldu. Çalışma grubu, uzmanlık alanlarına göre alt gruplara bölünerek konsept tasarıma başladı. Halihazırdaki teknolojik kazanım dikkate alınarak gemiden kalkış-iniş yapabilecek hava araçları ile pist geometrisinin belirlenmesine yönelik çalışmalar yapıldı.

Tasarımı ortaya çıkan yeni savaş gemisine (üstte) birçok hava aracına ev sahipliği yapacak.

TCG Anadolu 1 ay içinde Mavi Vatan'da hizmet vermeye başlayacak.

SAVARONA YAZA SULARDA

Tuğamiral Yetkin, Atatürk'ün son 54 gününü geçirdiği ve son Bakanlar Kurulu toplantısını içinde yaptığı Savarona yatının İstanbul Tersane Komutanlığı'ndaki onarım çalışmalarının sürdüğünü söyledi. Yetkin "Devletimizin sağladığı bütün olanakları kullanarak bu gemimizi de yaz aylarında yeniden seyir yapabilir hale getirmek için büyük bir özveri ve gayretle çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Maalesef gemide asbest tespit edildi. Şu ana dek 80 ton asbest giderildi" dedi.

TCG İSTANBUL GÖREVE HAZIR

Türkiye'nin ilk istif sınıfı gemisi TCG İstanbul fırkateyninin 1 ay sonra göreve başlaması bekleniyor. İstanbul Tersanesi Komutanı Tuğamiral Erdinç Çetin, TCG İstanbul fırkateyninin eğitimlerinin de devam ettiğini belirterek "Mavi Vatanımızda görev yapmaya hazırdır. Gelişmiş ve yetkin komuta kontrol sistemleriyle artan sensör ve silahlarıyla çok etkin bir vuruş gücüne sahip olacaktır. 23 Ocak 2021'de denize indirilen TCG İstanbul fırkateynimiz, 19 Ocak 2024 tarihi itibarıyla teslim edilmiştir. Yaklaşık bir ay içerisinde tamamen donanmamıza katılmasını bekliyoruz" dedi. TCG İstanbul, yakıt ikmali ihtiyacı duymadan, Gölcük'ten New York'a kadar gidebilecek özellikte" dedi.