Tarımsal kalıntıya yapay zekalı çözüm

Akıllı tarım ürünleri girişimi Bridgesoft, geliştirdiği zirai ilaçlama makinesiyle tarımdaki pestisit sorununa çare oldu. Traktöre takılarak kullanılan ürün, çiftçiye verimli üretim, tüketiciye ise doğal gıda yeme fırsatı sağlıyor.

ÖZGÜL ÖZTÜRK

Tarım sektörüne yönelik ileri teknolojiler geliştiren Bridgesoft, hem çiftçiye hem de tüketiciye fayda sağlıyor. Firmanın hayata geçirdiği obje tanıma destekli zirai ilaçlama makinesi Smart SprayeX, tarladaki yabani otlarla bitkiyi ayırt edip, doğru ilaçlama yapmaya olanak sağlıyor.

VERİM YÜZDE 70 ARTIYOR

Traktörlere monte edilerek kullanılan Smart SprayeX, ziraai ilaç püskürtme sürecini seçim ve filtreleme metoduyla geliştirerek her türlü pestisit ilacının sadece zararlı ota, otun alanı kadar temas etmesini sağlıyor. Minimum düzeyde ilaç kullanan Smart SprayeX ile yapılan ilaçlamada, bitki daha az stres yaşadığı için verim artıyor ve bitkide kalıntı bırakılmıyor.

Bu sayede vatandaşın sağlıklı ürüne ulaşmasının önü açılıyor. Bridgesoft'un ürünlerinden Smart SprayeX etkili ilaçlamada, Fertix ile ise sıvı gübrelemede ön plana çıkıyor. Fertix ile çiftçiler bitkinin çeşidi ve büyüme evresine göre yüzde 50'ye varan oranda tasarruf elde edebiliyor. Bridgesoft, aralıklı ekim yapan; özellikle mısır, ayçiçeği, şeker pancarı, patates, domates, pamuk gibi ürünleri eken çiftçilere yönelik teknolojik çözümler sunuyor. Çiftçilerin üretim sürecinde verimlilik oranları ürün gamına göre farklılık gösterse de Bridgesoft çözümleri yüzde 70 civarında verimlilik üzerinde etki yapıyor.

TARLADA GEZERKEN SORUNU GÖRDÜ

BrIdgesoft Kurucusu ve CEO'su Berkay Koçak, üniversite yıllarında kurumsal hayatın içine girerek farklı şirketlerde görev aldı. Baba mesleği yazılım mühendisliği yapan Koçak, tarıma yönelik girişim fikirleri Bridgesoft hikayesinin başlangıcı oluşturuyor. Gebze'nin köylerinde arazi gezisi yaparken bir tarlanın ilaçlanmasına şahit olan Koçak, bütün tarlaya yıkama usulü ilaç püskürtüldüğünü gözlemliyor. Yazılımda en ufak kodun bile optimize edildiğini bilen Koçak, buradaki israfı görünce akıllı tarım teknolojileri geliştirmek için çalışmalara başlıyor. Fikrini bir proje haline getiren Koçak, BİGG desteğine başvurarak bugünkü Bridgesoft'un temellerini atıyor.

8 MİLYON LİRA YATIRIM

BrIdgesoft, 2022 yılında Türkiye'nin en büyük girişim sermayesi fonlarından Letven Capital'den 45 milyon TL değerleme üzerinden 8 milyon TL yatırım aldı. Şu anda 1 milyon dolarlık yeni bir yatırım turuna çıkan firma, bu yatırımı pazarlama ve marka bilinirliğini artırmak için kullanacak. Bu yıl 24 adet makine satmayı hedeflediklerini anlatan Koçak, gelecek yıl bu sayıyı 75'e çıkaracaklarını söyledi. Üç yıl içinde yurtdışına açılmayı da planlayan Bridgesoft'un hedefinde Almanya, Avusturya, Orta Asya ve Türki Cumhuriyetler var.

TONLARCA ÜRÜN SINIRDAN DÖNÜYOR

Türkiye her yıl 1.6 ila 2 milyar dolarlık herbisit ithal ediyor. Bridgesoft'un geliştirdiği makine ilaç kullanım oranını azaltıp çiftçinin maliyetlerini düşürüyor. Türkiye'de her yıl tonlarca sebze meyvenin limit üstü pestisit kalıntısı nedeniyle gümrükten döndüğünü hatırlatan Koçak, "Bizim bu teknolojiyle amacımız zirai kalıntı sorununu ortadan kaldırıp üreticinin cebini korurken tüketiciyi de doğal gıdayla buluşturmak" diyor.