Tarihçiler, antik Yunan yazıtlarını yapay zeka ile ilk haline getiriyor

Tarihçiler, antik Yunan yazıtlarının gizemini çözmek ve yazıtları ilk haline getirmek için yapay zeka şirketi DeepMind ile iş birliği yaptı. İş birliği kapsamında, yazıtları eski durumuna getirebilen ve nereden geldiklerini tahmin edebilen yapay zeka tabanlı bir algoritma geliştirildi.

Aksam.com.tr

Çeviri: Doğa Yurduneri

Tarihçiler, yapay zeka şirketi DeepMind ile iş birliği içerisinde antik Yunan yazıtlarını eski haline getirebilen ve nereden geldiklerini tahmin edebilen bir algoritma geliştirdi. Makine öğrenimi teknolojisini kullanan 'Ithaca' isimli sistem, milattan önce 700 ve milattan sonra 500 yılları arasında Akdeniz bölgesinde yazılmış ve oldukça iyi bir biçimde fonetik olarak yazıya dökülmüş 63 bin antik Yunan metni ile eğitildi. Çalışmaya ilişkin makale, 'Nature' isimli akademik dergide yayınlandı.

Aksam.com.tr'nin NewScientist'ten aktardığı habere göre; proje ekibi, Ithaca'yı test etmek için metinlerdeki bazı karakterleri gizledi ve gerçek yazıtları Ithaca'nın tahminleriyle karşılaştırdı. Ithaca, yaklaşık 8 bin yazıttan oluşan bir veri kümesini eski haline getirmede yüzde 62 oranında başarılı oldu.

Aynı test, 2 tarihçi üzerinde de yapıldı. Tarihçiler ise aynı veri kümesinde, yalnızca yüzde 25 doğruluk oranı elde edebildi.

İŞ BİRLİĞİNDE DOĞRULUK ORANI YÜZDE 72'YE ÇIKTI

Öte yandan; tarihçiler ve Ithaca birlikte çalıştığında, doğruluk oranı yüzde 72'ye yükseldi. Sistem ayrıca, metinlerin antik Akdeniz bölgesinde tam olarak nerede yazıldığını da yüzde 70 oranında doğru bir biçimde tahmin edebildi. Bununla birlikte; algoritma, metinleri birkaç 10 yıl içerisinde doğru bir tarihe yerleştirebildi. Araştırmacılar, sistemin tarihçiler için yardımcı bir araç olarak tasarlandığını ve tek başına çalışmak üzere geliştirilmediğini dile getirdi.