Takma ad kullanan girişimcilere yapılan yatırımlar artıyor

Girişim ekosistemindeki son veriler, takma ad kullanan girişim şirketi kurucularının son dönemlerde giderek daha fazla ilgi görmeye ve risk sermayesi şirketlerinden yatırım almaya başladığını ortaya koydu. Uzmanlar, anonim girişimcilerin Silikon Vadisi'nde kendini göstermeye devam edeceğine ve zaman içerisinde daha yaygın hale geleceklerine işaret etti.

Aksam.com.tr

Çeviri: Doğa Yurduneri

ABD'de girişim ekosisteminden toplanan son veriler, takma isim kullanan girişim şirketi kurucularının son dönemlerde daha fazla ilgi görmeye ve girişim sermayesi şirketlerinden daha fazla yatırım almaya başladığını gösterdi. Uzmanlar, anonim girişimcilerin girişim ekosisteminde kendini göstermeye devam edeceğine ve zaman içerisinde daha yaygın hale geleceklerine işaret etti. Yield Guild Games, Saffron Finance ve Sushiswap gibi başarılı projelerin çoğunun, takma isim kullanan girişimciler tarafından yönetildiği dile getirildi.

Aksam.com.tr'nin The Information'dan aktardığı habere göre; takma isim kullanma eğiliminin, neredeyse tamamen kripto projelerinin girişimcilerine özgü olduğu tespit edildi. Bitcoin'in de dünyaca ünlü anonim girişimci Satoshi Nakamoto tarafından geliştirilen bir proje olduğu biliniyordu. Tesla ve SpaceX CEO'su Elon Musk, kısa bir süre önce Bitcoin'in anonim geliştiricisinin bilgisayar bilimcisi ve 'Bit Gold' kurucusu Nick Szabo olduğuna işaret etmiş olsa da söz konusu iddia, henüz resmi olarak doğrulanmamıştı.

BAŞARI HİKAYELER, SİLİKON VADİSİ ETİĞİNİN ÖNEMLİ BİR PARÇASI

Diğer yandan; kuruluşundan bu yana girişimcilerin başarı hikayeleri, Silikon Vadisi etiğinin önemli bir parçası olma niteliği taşıyor. Bununla birlikte; bazı eleştirmenler, yatırımcıların anonim kurucunun kimliğini bilmedikleri gerekçesiyle yanlışlıkla bir teröriste fon sağlama olasılığına ilişkin endişelerini dile getiriyor.

'Multicoin Capital' isimli risk sermayesi şirketi ise bu konuda en yaygın ve tercih edilen yaklaşımlardan birini benimsiyor. Şirket, kurucuların halka açık bir biçimde takma isim kullanmasına izin veriyor. Fakat yatırımcılar, yalnızca girişimcilerin kimliğini özel olarak öğrendikten sonra onlara fon sağlayabiliyor.

Bazı risk sermayesi şirketleri ise fonlara yatırım yapan sınırlı ortaklarla yaptıkları anlaşmalar gereği, takma isim kullanan girişimcilere yatırım yapmayacaklarını ifade ediyor.