Star Wars Battlefront İnceleme

Oğuz BİRKARDEŞLER / Aksam.com.tr


Star Wars Battlefront, ilk duyurulduğunda büyük heyecan yaratmıştı. Ancak Star Wars ve Battlefield hayranları için bu oyun farklı bir anlam taşıyordu. Zira yeni Star Wars oyununun Battlefield'ın geliştiricisi Dice tarafından yapılması heyecanlanmak için yeterli bir sebepti... Oyunun çıkmasına kısa bir süre kala yayınlanan tanıtım videoları ile beklentiler doruğa çıkıyordu. Geliştirici koltuğunda oturan Dice'tan ötürü herkes Battlefield tarzı gerçekçi bir oynanış sunan bir oyun olacağını düşündü. Ancak Star Wars Battleftont tamamen farklı bir yapıda geldi.

Öncelikle Star Wars Battlefront'un neler sunduğuna kısaca bir göz atalım. Battlefront, yüzde 90 çoklu oyuncu ağırlıklı bir oyun. Senaryo modu bulunmuyor. Ancak bunu bir eksik olarak görmedim. Tekli oyuncu modları arasında antreman, savaş ve hayatta kalma modları bulunuyor. Antremanı pas geçtiğimizde elimizde sadece iki tekli oyun modu kalıyor. Oyunun asıl amacı olan multiplayer'da 9 farklı mod bulunuyor. Diaroma adında ufak bir galeri ve karakter özelleştirme ve satın alma ekranı ile oyundaki tüm içeriğe ulaşmış oluyoruz. Star Wars Battlefront, Türkçe dil seçeneğine sahip değil. Bu arada EA ilk DLC olan Battle of Jakku'yu ücretsiz olarak yayınladı. Yapım uzun bir süre daha güncelleme almaya devam edecek gibi görünüyor.

Tekli oyuncu modundaki savaş modu, klasik deathmatch mantığında oynanıyor. İmparatorluk askerleri ya da asilerden tarafımızı seçip, maçı kazanmak için gerekli jetonları topluyoruz. Toplanan jetonlarla 100 puan yapan oyunu kazanıyor. Bu jetonlar savaş arenasında ölen askerlerden düşüyor. Bu bölümleri asker olarak oynayabildiğimiz gibi kahraman olarak da oynayabiliyoruz. Çoklu oyuncu modunda kahramanları alamıyorsanız ve kahramanları kontrol etmek istiyorsanız bu modu deneyebilirsiniz. Bir kahraman ile asilerin ya da imparatorluk askerlerinin üzerine korkusuzca dalmak, seri öldürüşler yapmak oldukça keyifli. Ancak kahramanları da alsanız tekli savaş modu bir süre sonra sıkmaya başlıyor.


Hayatta kalma modunda ise düşmanlar dalgalar halinde geliyor ve tüm dalgaları atlatıp hayatta kalmaya çalışıyoruz. Bu bölümleri tamamlarken çeşitli oyun içi görevleri de yerine getirerek ekstra puanlar kazanıyoruz. Örneğin havadan gönderilen bir POD'u aktif edip belli bir süre savunuyoruz.  Ayrıca bu modlarda bölümü çeşitli zorluklarda bitirmek, toplanabilir nesneleri toplamak gibi opsiyonel görevler de bulunuyor. Bunları yapmamız halinde puan kazanıyoruz. Her iki tekli oyuncu modunda da haritaların erişilmesi zor yerlerine yerleştirilmiş toplanabilir nesneler bulunuyor. Bunları toplamak keyfinize kalmış.

Oynanışta kilit rol oynayan öğelerin başında kartlar geliyor. Ana silahımız hariç taşıdığımız her şey bu kartlardan oluşuyor. Yani blasterlar (oyundaki silahların adı), bombalar, robotlar, jump pack gibi araçlar ve diğer güçler kart olarak sunuluyor. Bir ana silahımız var üç kart taşıma hakkımız var. Bu kartlar o kadar önemli ki, özellikle çoklu oyuncu modunda kartsız oynarsanız ciddi handikap yaşamanız olası. Dolayısıyla iyi bir kart seti kurmalısınız. Oynayacağınız haritaya göre kartlarınızı yeniden düzenleyerek ya da oluşturduğunuz ikinci kart setini kullanarak strateji belirleyebilirsiniz. Bazı haritalarda jump pack yardımı ile yüksek yapıların tepelerine çıkabilir ve Homing Shot adlı silahla düşmanları öldürebilirsiniz. Robotların çıktığı haritalarda da anti zırh silahlarını kullabilirsiniz. Yani oyunun haritalarına ve modlara alıştıktan sonra nerede neye ihtiyacınız olduğunu anlıyorsunuz. Bu kartlar hem tekli hem de çoklu oyuncu modlarında bulunabiliyor. Kalıcı olan kartları maçlardan aldığımız puanlarla satın alabiliyorken, bölüm içinde bulduğumuz kartlar ise tek kullanımlık oluyor. Geçici kartların çatışmalarda çok yardımcı olduğunu söyleyebilirim. Bu geçici kartlar bomba, mayın, turret, roket atar, güçlendirici ya da yenileyici gibi türleri içeriyor. Siz ölseniz de daha önce bıraktığınız bir turret ya da mayın düşmanlarınızı öldürebiliyor.



Star Wars Battlefront, silahların gerçekçi olmaması nedeniyle eleştirildi. Evet, silahlarda gerçekten tepkime, vuruş hissi gibi gerçekçiliği öne çıkaran ayrıntılar yok. Ancak unutulan ya da kabul edilmek istenmeyen bir gerçek de var. Blaster denen ana silahların hiç biri bildiğimiz demir mermilerden atmıyor, ışın atıyorlar. O yüzden silahların gerçekçi olmaması beni çok rahatsız etmedi. Oynanışın kolaylaştırıldığı eleştirisine de katılmıyorum. Bir oyunun oynanışının kolay olması kötü olduğu anlamına gelmiyor. Önemli olan oyuncuya keyif vermek ve Star Wars Battlefront bunu başarıyor. Battlefront, sadece FPS odaklı bir yapım değil, TPS kamera açısıyla da oynanabiliyor. Ayrıca yönettiğimiz kahramanların kılıç ve diğer özel güçlerinin kullanımı da gayet keyifli. Bu da oyunun diğer FPS oyunlarına karşı en büyük artısı. Evet oyunun Dice'tan ötürü Battlefield benzeri bir yapım olması bekleniyordu. Bir Battlefield hayranı olan benim için de güzel olurdu. Ancak Star Wars Battlefront, sadeleştirilmiş ve basitleştirilmiş oynanışı ile yeni bir deneyim sunuyor.

Star Wars Battlfront'un kalbi olan çoklu oyuncu modu ise bir çok alternatif sunuyor. Bir çok haritada 9 farklı oyun modu bulunuyor. Klasik team deathmatch mantığında oynanan Blast, dev AT-AT'ların görüldüğü Supremacy, Cargo, Walker Assault, Drop Zone, Droid Run Kahramanlarla oynama şansı bulduğumuz Heroes vs Villains ve Hero Hunt, uzay araçlarını kullanabildiğimiz Fighter Squadron ve  adlı modlar ile bir çok oyuncuya hitap edecek geniş bir yelpazesi bulunuyor. Ortalama bir bağlantı hızı ile oyunlara sorunsuzca girilebiliyor. Her oyun modunda bolca oyuncu var ve bekleme sorunu yaşanmıyor. FPS oyunlarında saf aksiyon sevdiğim için en çok Blast modunu oynadım. Diğer modlarda araç kullanımı, pod savunma, droid ele geçirme gibi keyifli görevler de bulunuyor. Ayrıca çoklu oyuncu modunda kazandığımız puanlar ile seviye atlayabiliyor ve yeni blaster, kart ve görünümler açabiliyoruz. Oyunun hoş noktalarından birisi de bu. Zira iyi bir takıma düşer ve iyi bir oyun çıkarırsanız iyi puan alıyor ve çabuk seviye atlayabilirsiniz. Bu sayede de daha güçlü blasterları ve kartları açabilirsiniz. 

Battlefront, beyaz bir arka plandan oluşan sade bir arayüzle geliyor. Gerek ara sıra çıkan animasyonlarla gerekse müzikleri ile Star Wars evrenini başarılı bir şekilde yansıtıyor. Gerek tekli, gerek çoklı oyuncu modlarına kolayca ulaşabiliyoruz. Buradaki Diaroma adlı galeride oyundaki başarılarımıza kazandığımız figürlere bakabiliyoruz. Söylemesi benden; tüm figürleri toplamak için değil günlerinizi, aylarınızdan çok daha fazlasını vermelisiniz zira bu figürleri kazanmak için özellikle multiplayer modunda bir çok görev yerine getirilmek zorunda.

PS4 plaftormunda incelediğim Battlefront'un grafiklerinin şahane olduğunu belirtmem gerek. Karakter ve silah tasarımları, büyük çoklu oyuncu haritaları, robotlar, uzay araçları, kısacası her şey çok iyi modellenmiş ve yansıtılmış. Oyunda çok canlı bir dünya var ve siz savaşırken gökyüzünde de ışıl ışıl bir hava savaşı yaşanıyor. Özellikle karlı ve ormanlı bölümlerde, grafik kalitesi en üst noktaya çıkıyor. Kaplamamalar, gölgelendirmeler ve ışıklandırmalar muazzam bir işçilikle hazırlanmış. Müzikler ise tek kelime ile muhteşem! Özellikle Imperial March gaz verici özelliği ile adrenalini üst seviyeye çıkarıyor.

Star Wars Battlefront'ta dişe dokunur bir tekli oyuncu modunun olmaması benim için eksi değil ancak bunu isteyen çoğunluğu es geçmeyip bir de senaryo modu koyulsaydı harika olurdu.  Sonuç olarak Star Wars Battlefront özellikle Star Wars hayranlarının ve keyifle ve fazla zorlanmadan multiplayer oynamak isteyenlerin oynaması gereken bir yapım olmuş. Başarılı grafikleri, Star Wars kahramanlarını yönetme keyfi ve bu aralar kampanyalarla düşmüş fiyatı ile oynanmayı hak ediyor.   

Star Wars Battlefront
İncelediğimiz platform: Playstation 4
Tür: FPS

Puan8.3 / 10