SSD nedir, oyunlarda ne işe yarar? SSD kart fiyatları ne kadar?

SSD kartları çıktığı ilk günden bu yana teknolojik olarak büyük bir çığır açmıştır. Büyük ilgiyle takip edilen SSD'ler klasik ve eski hard disklerin yerini almıştır. İşte, herkes bu teknolojik gelişme olan “SSD nedir ne işe yarar?” sorusunun cevabını merak etmektedir. SSD, verileri depolamak için kullanılan sürücüler olarak bilinmektedir. İşte konuya ilişkin merak edilenler...

Taşınabilir SSD'ler büyük ilgi görüyor. Sosyal medya üzerinden araştırılan SSD ile ilgili merak deilenleri bu haberimizde derledik. Bilindiği üzere tüketicilere ve profesyonellere daha fazla alan yaratmak için yeni sürücüler, günümüzün yüksek kaliteli içerik taleplerine ayak uydurmak için tasarlandı. Peki SSD nedir, oyunlarda ne işe yarar? SSD kart fiyatları ne kadar?

SSD NEDİR?

SSD (Solid State Drive - Katı Hal Sürücüsü), verilerinizi depolamak için mekanik parçalar yerine bellek yongalarından ve dahili devrelerden faydalanan sürücülere verilen isimdir.

Son yıllarda iyi bir PC'ye sahip olmak isteyenlerin vazgeçilmezi haline gelen SSD'ler, geleneksel sabit disklerin bazı sorunlarını ortadan kaldırıyor.

SSD İLE HDD ARASINDAKİ FARKLAR

Geleneksel sabit diskler (HDD) verileri dönen diskler üzerinde depolar; SSD'ler ise hareketli parçalara sahip değildir. SSD'leri bir çeşit pahalı USB belleğe benzetebiliriz. Bunun yanında SSD ve HDD aynı işlevi görürler; sisteminizi yükleyip, kişisel dosyalarınızı ve uygulamalarınızı depolarlar.

Sony, geçtiğimiz haftalarda yeni oyun konsolu PlayStation 5'i Türkiye'de satışa sunmuş ve dünya genelinde olduğu gibi stoklar kısa sürede erimişti. Öyle ki, PS5 karaborsaya düşmüş ve fiyatlar 15 bin TL'ye kadar tırmanmıştı. 2020 sona ermeden PS5'ler yeniden Türkiye'nin önde gelen e-ticaret sitelerinde satışa sunuldu. Ancak fiyatlar beklentilerin çok üstünde yer alıyor.

Sony'nin 8299 TL tavsiye edilen satış fiyatına karşın PS5 Türkiye fiyatları 11 bin TL'den başlıyor ve 13 bin TL'ye kadar çıkıyor. Stok sıkıntısı halen sürerken, ikinci el ilanlarında da fiyatlar 15 bin TL'yi buluyor.

PLAYSTATİON 5'İN ÖNE ÇIKAN TEKNİK ÖZELLİKLERİ

PS5, bir önceki jenerasyona oranla daha hızlı. Yapılan değişiklikle oyuncuların da daha rahat hareket edebilmesi sağlanıyor. Oyunlar ve yayınlar 100 kat hızlı. Ayrıca cihaz harici diskleri de destekliyor.

PS5 Türkiyede yeniden satışa çıktı, fiyatı şaşkınlık yarattı

DualSense'e dahil edilen hoparlör ve mikrofon da kulaklığa gerek olmadan kullanıcıların sohbet edebilmesine imkan tanıyor.

Yeni konsolda PS4 ve PS4 Pro oyunlarına geriye dönük uyumluluk da var. Grafik tarafında ise Ray Tracing desteği sadece ışıklarda değil gölgelerde, ses ve yansımalarda da kullanılıyor.

PlayStation 5 3 boyutlu ses teknolojisi olan Tempest 3D'yi kullanıyor.

İşlemci: 8x Zen 2 çekirdek - 3,5 GHz

GPU: 10,28 TFLOP, 36 CU 2,23 GHz

GPU mimarisi: Özel RDNA 2

Bellek: 16 GB GDDR6 / 256 bit

Bellek bant genişliği: 448 GB/sn

Dahili depolama: 825 GB SSD

IO: 5,55 GB/sn (Ham) 8-9 GB/sn (sıkıştırılmış)

Artırılabilir hafıza: NVMe SSD Slotu

Harici depolama: USB HDD desteği

Optik sürücü: 4K UHD Blu-ray sürücü

SSD KULLANMANIN AVANTAJLARI NELER?

SSD'lerin HDD'lerin karşısındaki en büyük avantajı, hızı. Geleneksel sabit disklere göre SSD'li bir bilgisayar çok daha hızlı açılır ve uygulamaları çok daha hızlı açar. Bilgisayarınızı ister iş için kullanın, ister oyun veya eğitim amaçlı, SSD'nin farkını sıkça hissedeceksiniz.

SSD'ler hareketli parçalara sahip olmadığından, HDD'ler gibi aniden bozulma ihtimalleri daha düşüktür. Bununla birlikte arıza yapan bir SSD'den veri kurtarmak çok daha zor olabilir. SSD'lerin belirli bir yazma kapasitesi vardır ve bu kapasiteye ulaştıklarında kullanılmaz hale gelirler (normal bir kullanımda yıllarca hizmet verebilirler). Hareketli parçalara sahip olmaması, SSD'lerin dışarıdan gelecek sarsıntılardan HDD'ler gibi etkilenmediği anlamına gelir.

Motorundan gelen uğultu ve disk kafasından gelen çıtırtılar, HDD'lerin ortak özellikleri. SSD'ler ise tamamen sessiz çalışırlar. Son olarak SSD'ler, HDD'lerdeki "parçalanma" (fragmantation) sorununu yaşamazlar; bu sorunu otomatik olarak çözecek mekanizmalara sahiptirler ve müdahaleniz gerekmez.

Bununla birlikte SSD'lerin de bazı dezavantajları var. Bunların en başında SSD'lerin HDD'lere kıyasla yüksek fiyatları geliyor. HDD'lerde 500GB "giriş modeli" kabul edilirken SSD'lerde "giriş seviyesi" 128GB'a kadar inebiliyor. Dolayısıyla SSD'lere çok fazla para dökmek istemiyorsanız, SSD ve geniş HDD'yi bir arada kullanabilir, işletim sistemini ve en önemli uygulamaları SSD'ye yükleyerek hız avantajından faydalanabilirsiniz.

SSD NASIL TAKILIR

SSD'ler, SATA veri bağlantılarından faydalanırlar. SATA, 1, 2 ve 3 olmak üzere üç sürüme sahip ve bu sürümler sırasıyla 1.5Gbps, 3Gbps veya 6Gbps aktarabiliyor. Bununla birlikte anakaranızın SATA 3'ü desteklemesi şart değil çünkü SSD'ler geriye uyumlular. Dahası hız kazanımları, tamamen ham aktarım hızına bağlı olmadığından, SATA 3 desteklemeyen bir anakartta bile performans artışını elde edeceksiniz.

SSD'NİZİ KASANIZA MONTE ETMEK İÇİN ŞU ADIMLARI İZLEYİN.

1. Kasayı açın ve anakartın SATA portlarına ve sabit disk yuvalarına rahatça ulaşabildiğinizden emin olun.

2. SSD'yi destek parçasının içerisine yerleştirin ve ardından kasada boş bir 3,5 inç sabit disk yuvasına vidalayın.

3. SATA kablosunun L şekilli ucunu SSD'ye, diğer ucunu anakartın üzerindeki boş bir SATA portuna bağlayın. Windows kurulumu için diğer sabit disklerin bağlantısını, kurulumu tamamlayana kadar sökün.

4. PC'nizi açın ve Windows diskini veya USB'sini takın. Bios'unuzun önyükleme (boot) seçeneklerini kullanarak disk veya USB'den başlatma seçeneğini kullanın.

5. Windows kurulumu başlayacak; ekrandaki yönergeleri izleyerek kurulumu tamamlayabilirsiniz.