SpaceX açıkladı! O uzay aracının üretimini durduruyor...

Uzay taşımacılığı şirketi SpaceX, yeni bir Crew Dragon kapsülü üretilmeyeceğini açıkladı. SpaceX tarafından geliştirilen uzay aracı, astronotları ‘Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) taşımak ve Dünya'ya geri getirmek için kullanılıyordu.

Aksam.com.tr

Çeviri: Doğa Yurduneri

Elon Musk liderliğindeki uzay taşımacılığı şirketi SpaceX, Crew Dragon kapsülün üretimini durdurduğunu açıkladı. SpaceX tarafından geliştirilen uzay aracı, astronotları 'Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) taşımak ve Dünya'ya geri getirmek için kullanılıyordu. Şirket, yeni bir Crew Dragon üretmek yerine halihazırda var olan Crew Dragon filosunu kullanacağına işaret etti. Crew Dragon parçalarının üretimine devam edileceğinin de altı çizildi.

Aksam.com.tr'nin Reuters'tan aktardığı habere göre; uzay aracına yönelik herhangi bir ihtiyaç doğarsa SpaceX, daha fazla sayıda kapsül üretecek. Crew Dragon'un üretimini durduran şirket, insanlığı Ay'a ve Mars'a taşıması beklenen yeni Starship roketinin geliştirilmesine odaklanacak.

SPACEX, CREW DRAGON İÇİN NASA İLE ANLAŞMA YAPTI

Öte yandan; Crew Dragon, 2020 yılında uzay istasyonuna astronot götüren ilk özel uzay aracı olmuştu. O zamandan bu yana araç, 5 farklı mürettebatı uzaya taşımıştı. Bu uçuşlar arasında, uzay istasyonuna yapılan 4 adet NASA görevi de bulunuyordu. Geçen yılın Eylül ayında ise SpaceX, Crew Dragon'u mürettebatı tamamen sivillerden oluşan ilk uçuş için yörüngeye gönderdi. 4 sivilin katıldığı 3 günlük uzay seyahati, ünlü milyarder Jared Isaacman tarafından finanse edildi.

Bununla birlikte; NASA, Crew Dragon için SpaceX ile 6 mürettebatlı görevi kapsayan bir anlaşma yaptı. Daha sonra sözleşmeye, 3 görev daha eklendi. Uzay altyapısı geliştiricisi Axiom Space de uzay istasyonuna Crew Dragon ile 4 özel uzay görevi gerçekleştirmek üzere SpaceX ile anlaştı. Bu görevlerden ilkinin, bu ay gerçekleştirileceği kaydedildi.