Aksam.com.tr
Çeviri: Doğa Yurduneri
Dijital soyağacı platformu MyHeritage, geçen yıl 'Deep Nostalgia' isimli uygulamasıyla gündeme oturdu. Söz konusu uygulama, kullanıcıların yalnızca bir fotoğraf yükleyerek ölen yakınlarının portrelerini oldukça gerçekçi bir biçimde hareketli hale getirebilmesini mümkün kılıyordu. Bir anda viral hale gelen ve yapay zeka zekanın makine öğrenimi kabiliyetlerinin bir sonucu olan 'deepfake' teknolojisini kullanan uygulama, etik tartışmaların da gündemine oturmuştu.
Aksam.com.tr'nin Beebom'dan aktardığı habere göre; MyHeritage, bu kez de 'LiveStory' isimli yeni bir aracı kullanıcı beğenisine sundu. Yapay zeka destekli yeni özelliğin; kullanıcıların, yalnızca bir fotoğraf yükleyerek ölen yakınlarının kendi hayat hikayelerini kendi ağızlarından anlattığı animasyonlu videolar oluşturabilmesini mümkün kıldığı görüldü. LiveStory'nin, özel bir derin öğrenme teknolojisini kullandığı ifade edildi.
Söz konusu teknoloji, durağan fotoğrafların hareket ediyormuş gibi görünmesini sağlayan canlandırma teknolojisinde uzmanlaşan İsrail merkezli yapay zeka şirketi D-ID tarafından geliştirildi. D-ID, geliştirdiği teknolojinin lisansını MyHeritage'a verdi.
Paylaşılan detaylara göre; D-ID'nin canlandırma teknolojisi, oluşturulan ses dosyasıyla mükemmel şekilde senkronize edilen gerçekçi animasyonları fotoğrafa ekliyor. Yapay zeka destekli teknoloji, fotoğraftaki yüzün metin ile aynı anda hareket etmesini mümkün kılıyor. D-ID, kendi teknolojisinin ileride 'metaverse' kullanıcılarının dijital avatarlarını canlandırmak için de kullanılabileceğine işaret ediyor.
LiveStory'yi denemek isteyen kullanıcıların, öncelikle ölen yakınlarının portre fotoğrafını uygulamaya yüklemesi gerekiyor. Daha sonra uygulama, kullanıcılara bazı talimatlar veriyor. Bu noktadan sonra; D-ID'nin konuşan portre teknolojisi ve ses oluşturucusu, kullanıcıların girdiği metne dayalı olarak otomatik biçimde biyografik bir video oluşturuyor. Yeni kullanıcılar, tam teşekküllü bir video oluşturmak için ek ayrıntılar ve fotoğraflar yüklemek durumunda kalabiliyor.
Fakat halihazırda bir MyHeritage hesabı olan ve platformda soyağacını oluşturan kullanıcılar, videoyu çok daha az işlemle oluşturabiliyor. MyHeritage, bu kullanıcılarda mevcut hesap verilerinden faydalanıyor. Oluşturulan LiveStory videoları, daha sonra düzenlenebiliyor. Abonelik için yılda 299 dolar ödeyen kullanıcılar, sınırsız sayıda LiveStory videosu oluşturma imkanına sabip oluyor.
Öte yandan; söz konusu teknoloji, ilk olarak 2021 yılında MyHeritage tarafından kullanıma sunulan Deep Nostalgia ile popülarite kazanmıştı. Deep Nostalgia, 'deepfake' teknolojisini kullanarak hareketsiz fotoğrafları canlandırıyor ve adeta ölen kişileri dijital ortamda hayata döndürüyordu. Uygulamanın algoritması sayesinde kullanıcılar; hareketsiz fotoğraflardaki ölen yakınlarını gülümserken, göz kırparken veya başını hareket ettirirken görebiliyordu. LiveStory ise bu teknolojiye bir yenilik ekledi. Kullanıma sunulan yeni araç ile söz konusu teknolojiye ses, konuşma ve animasyonlu biyografiler eklenmiş oldu.
Deep Nostalgia, ilk kullanıma sunulduğunda oluşturulan videolar, birçok etik tartışmanın gündemine oturmuş ve gizlilik odaklı endişelerin ortaya çıkmasına yol açmıştı. MyHeritage, 'LiveStory'yi kullanıma sunmasının hemen ardından bu endişeleri giderebilmek için görüntüleri üçüncü taraf şirketlerle paylaşmadığını ve kullanıcı gizliliğini korumak adına platforma yüklenen tüm fotoğrafları otomatik olarak sildiğini açıkladı.
Platform ayrıca, kullanıcılardan yalnızca kendi yakınlarının videolarını oluşturmalarını ve LiveStory'yi izinsiz bir biçimde başkalarının fotoğrafları üzerinde denememelerini talep etti.