Son teknoloji araçlar Garaj'dan yola çıktı

Mobilite alanında en yenilikçi ürünler YTU Innovation Hub'da geliştiriliyor. Firmalar merkezdeki 9 ayrı garajda yarış arabasından elektrikli otoya, pamuk toplama makinesinden sualtı drone'una kadar pek çok araç üretiyor.

Akademik ve teknik ekibin bir araya gelerek mobility-otonom araç kümelenme çalışmaları yürüttüğü YTU Innovation Hub, Türkiye ulaşım sektöründe devrim etkisi yaratacak çalışmalara imza atıyor. Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Yıldız Teknopark bünyesinde bulunan merkez, 30'u mobilite alanında olmak üzere 50 firmaya ev sahipliği yapıyor. Merkezde geliştirilen teknolojiler arasında yarış araçlarından otonom araçlara, pamuk toplama robotlarından ikonik Devrim Otomobilinin elektrikli bir replikasına kadar birçok ürün yer alıyor. YTU Innovation Hub bünyesinde girişimcilerin projelerini geliştirebilidği 9 ayrı garaj olduğunu ifade eden YTÜ Yıldız Teknopark Genel Müdürü Orhan Tanışman şunları kaydetti:

YURTDIŞINA DA AÇILIYOR

"Girişimciler burada proje geliştirip prototipini hayata geçiriyor veya üç boyutlu hale getirilebiliyor. Bu ürünün ticarileşmesi için sahip olduğumuz girişim sermayesi yatırım ortaklığıyla girişimlerimize yatırım yapıyoruz. Bugüne kadar 14 girişime yatırım yaparak burada bulunan 3 girişime de finansman sağladık." Bu merkezde Türkiye'nin ihtiyacının yanı sıra globale satılabilecek ürünler de geliştirildiğini kaydeden Tanışman, 'Yıldız Teknopark bu noktada şirketlere Londra, Dubai, Taşkent, Şikago, Amsterdam, Berlin ve Riyad'da ürünleri oraya götürüp orada yatırımcı ve pazarla buluşma imkanı sağlıyor" dedi.

9 YARIŞ ARABASI ÜRETİLDİ

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği 3'üncü sınıf öğrencisi Efe Kırlar, YTÜ Racing olarak 2011'den beri araç üretip yarışlara katılıyor. YTÜ Racing ekibi şimdiye kadar 9 içten yanmalı 2 adet elektrikli araç üretti. Sualtı teknolojisi üzerinde çalışan Lenta Marine Ar-Ge ve Teknik İşler Direktörü Enes Gazi Korkmaz bir sualtı drone'u geliştirdi. Pyrot adını verdikleri drone, 500 metre derinliğe kadar aktif operasyon yapabiliyor.

KALINTI PAMUKLARI TOPLUYOR

YTÜ garajlarında Devrim Otomobili'nin elektrikli bir replikası yapıldı. Hayal Autonomy CEO'su Furkan Değirmenci, "Bizden sonra gelen veya üniversiteden yeni mezun olan arkadaşlar bu araç üzerinde hem donanımlar geliştiriyorlar hem de yazılım testlerini yapabiliyorlar" dedi. Afara Tarım Robotu ise toplama sonrasında yere dökülen pamukların görüntü işlemi ile tespit edilip toplanmasını sağlayan bir otonom robot geliştirdi. Afara Tarım Robot'un CEO'su Ömer Muratlı Türkiye'de yılda 120 milyon dolarlık, pamuğun yerde kaldığını, bu makineyle bu israfın önlenebileceğini söyledi.