Sır cinayetlerin dedektif sinekleri

Çürümüş cesetlerin üzerindeki sinekler sır cinayetleri çözüyor. Hangi durumda hangi sineğin geldiğini; geriye dönerek ölüm zamanını belirleyen ekipler, ipuçlarıyla olayı aydınlatıyor.

Çürüyen cesetlerin üzerinde bulunan ve gelişim gösteren böcekler, ölüm zamanının ve cesedin bir yerden bir yere taşınıp taşınmadığının aydınlatılmasında önemli ipuçları veriyor. Adli Biyoloji Uzmanı Doç. Dr. Nihal Açıkgöz, ceset üzerinde beslenen böceklerin bıraktıkları yumurtalardan larvalar oluşmasının 20 ila 60 dakika arasında değiştiğini belirterek, "Çürüme durumuyla bağlı olarak hangi durumda hangi böcek geliyorsa o andan itibaren geriye dönerek ölüm zamanını tahmin etmeye çalışıyoruz" dedi.

CESET TAŞINDIYSA ANLAŞILIYOR

Böceğin türüne ve hava sıcaklığına bağlı olarak bulguların farklılık gösterdiğini belirten Açıkgöz, kişinin ölüm nedeninin tespitinde kullanılan böceklerin ceset üzerindeki yaşam döngülerinin ortama bağlı olarak 15 gün ile 1 ay arasında değiştiğini söyledi. Böceklerin cesedin bir yerden bir yere taşınıp taşınmadığı konusunda da ipuçları verdiğini belirten Açıkgöz, "Ceset şehirde öldürülmüş ormanlık alana atılmışsa hem şehrin sineği hem de ormanlık alanın sineği üzerinde bulunuyor. Bu bize olayın öncesini veriyor" dedi.

Güçlü koku alma yetenekleri sayesinde böceklerin cesetlere 4 dakikada ulaştığını belirten Açıkgöz, adli entomoloji çalışmaları sayesinde 20 vakanın aydınlatıldığını belirtti.