Silikon Vadisi'ndeki 2 Türk dünyaya teknoloji satıyor

Ercan Gümüş ve Aleks Göllü isimli iki Türk tarafından Silikon Vadisi’nde geliştirilen ‘11sight’ isimli görüntülü konuşma programı, firmaların satışını ikiye katlayınca dünyaya ihraç edilmeye başlandı. 

Özgül ÖZTÜRK

Satış oranlarını artıran, maliyetleri düşürüp rekabeti artıran görüntülü görüşme uygulamaları son yıllarda dünya genelinde ciddi bir pazarlama ve satış argümanı haline gelmeye başladı. Buradan yola çıkarak 2016’da Amerika’nın teknoloji üssü Silikon Vadisi’nde ‘11Sight’ isimli bir görüntülü görüşme etkileşim platformu geliştiren Ercan Gümüş, Aleks Göllü ve Farokh Eskafi isimli 3 girişimci, kısa sürede 1500 firmanın tercihi oldu. 

SATIŞLARI İKİYE KATLIYOR 

Görüntülü görüşmenin tüketiciyi ikna etme oranını artırıp satışları 2’ye katladığını anlatan 11Sight Türkiye Ülke Müdürü Ercan Gümüş, “11Sight’la son kullanıcılar herhangi bir uygulama yüklemeden ve iletişim bilgisi paylaşmadan, istenilen kişiyle veya firmayla anında tek butonla görüntülü bağlanabiliyor. Bu platform üzerinden tüketici otomobil bayiine gitmeden araçları inceleme, emlak ofisine uğramadan daireleri gezme fırsatı buluyor. Hastaneler bu sistemle hastalarla görüşüp ilk randevuyu veriyor, psikologlar hastalarına seans yapıyor, teknik servisler çoğu hizmeti uzaktan verebiliyor” diye konuştu. 

2.5 MİLYON $ YATIRIM ALDI

2016 yılında 2 milyon dolara kurulan şirket şuana kadar 2.5 milyon dolar yatırım aldı. Türkiye’den Keiretsu Forum, İstanbul Startup Angels’tan yatırım aldıklarını hatırlatan Gümüş, 2020’de yeni bir yatırım turuna çıkacaklarını ve oradan da 2 ila 5 milyon dolar arasında bir yatırım almayı hedeflediklerini söyledi. Hali hazırda Hindistan, Dubai, Türkiye, İngiltere ve Amerika’da kullanılan program, başta emlak ve otomotiv olmak üzere pek çok sektörün satış hacmine ciddi katkı sağlıyor. 

MOUSE HAREKETİYLE NİYET OKUYACAKLAR 

Mouse hareketlerinden tüketici alışkanlıklarının belirleneceği bir yapay zeka teknolojisi üzerinde çalıştıklarını anlatan Gümüş, şu değerlendirmeleri yaptı: “10 Türk mühendisin üzerinde çalıştığı ‘Efilli’ adını verdiğimiz bu sistemle tüketicinin mouse hareketleri, web’de gezdiği siteler ve geçirdiği sürenin algoritmasını çıkarıp bir nevi niyet okuyacağız. Böylece çoğu insanın ne istediğini ortaya koyabileceğiz. Çünkü mouse her şeyi söyler.”

KAREKODU OKUTUP SANAL TUR YAPTIRIYOR 

11SIght’la telefonunuzun kamerasıyla bağlanmak istediğiniz kişilerin kartvizitindeki karekodu okutup uygulamaya giriyorsunuz. Programı indirmenize veya kaydetmenize gerek yok. Kurumlara uygun yapılan uygulamayla bireyler ve kurumlar arasındaki görüntülü görüşme yapılabiliyor. Görüntülü görüşmeyle sanal tur yapıp, satışı 2’ye katlanıyor.