Sıfırcı uyanıklar

İkinci elde fiyatlar sıfırı geçince Bakanlık fiyat sınırı getirip uymayanlara 300 bin TL ceza verileceğini açıkladı. İnternet ilanlarındaki uyanıklar, fiyatlardan sıfır atmaya başladı. Bakanlık “Size de ceza var” diye tekrar uyardı.

Akşam Gazete

ONLINE satış ilan sitelerinde müşteri bekleyen ikinci el otomobillerin fiyatı yeni düzenlemeyle birlikte sıfır kilometre fiyatlarını geçemeyecek. Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelikle ikinci el araçların fiyatının, sıfır liste fiyatından yüksek belirlenmesi 1 Ocak 2024'e kadar yasaklandı. Düzenleme 15 Temmuz 2023 tarihinde yürürlüğe girecek, tüm gerçek ve tüzel kişilerin gerek bireysel gerekse ticari ilanlarını kapsayacak.

SATIŞLARA YAKIN TAKİP

Bakanlık tarafından 6 ay süreyle (1 Ocak 2024 tarihine kadar) uzatılmasına karar verilen "6 ay-6 bin kilometre pazarlama ve satış kısıtlamasına" aykırılık teşkil eden satışlara kısıtlama getirildiği anımsatılan açıklamada, "Bu düzenlemeye göre, ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yetki belgesiyle satış yapanların yanı sıra bir takvim yılı içinde yetki belgesiz 3 ve üzeri ikinci el motorlu kara taşıtı satışı yapan tüm gerçek ve tüzel kişilerin '6 ay-6 bin kilometre düzenlemesine' aykırı satışları noterlikler nezdinde engellenmektedir. Bakanlığımızın gerçekleştirmiş olduğu çalışmalar ışığında, gerçek ve tüzel kişilerin ikinci el motorlu kara taşıtı satış kayıtları mercek altına alınmış olmaktadır" denildi.

YILDA 3 ARAÇ KURALI

Bakanlık, "2023 yılı içinde yetki belgesi olmadan, 3'ten fazla ikinci el motorlu kara taşıtı satışı yapan bireysel ve kurumsal satıcılar tespit edilmiş olup, bu satıcılardan söz konusu satışlara ilişkin savunmaları talep edilmektedir. Bakanlığımızca savunmaları dikkate alınarak, bu kişiler hakkında önümüzdeki günlerde idari para cezaları uygulanabilecektir" açıklaması yaptı.

AKSESUARA SINIR GELİYOR

Ayrıca Bakanlık, yayınlanan ikinci fıkra uyarınca ikinci el motorlu kara taşıtlarının sınıfını, markasını, tipini, cinsini, model yılını ve aksesuar ve/veya donanım eklenmesi halinde, üretici veya distribütör tarafından tavsiye edilen güncel satış fiyatının üzerine eklenebilecek azami tutar ve/veya oranı belirlemeye yetkili olacak.

İLAN BAŞINA CEZA VAR

AÇIKLAMADA "Bu kısıtlama kapsamında, tüm gerçek ve tüzel kişilerin ilan verilmesi aşamasında düzenlemeye aykırılık teşkil edebilecek ilanlar hakkında 'ilan platformları' tarafından uyarılacağına işaret edilerek, "Bu uyarıya rağmen söz konusu kısıtlamaya aykırı olarak verilen ilanlar ile ilan verene ilişkin bilgiler, ilan platformu tarafından Bakanlığımıza iletilecektir. Bu düzenlemeye aykırı her bir ilan, Bakanlığımızca ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti kabul edilecek ve bu ilanları verenler hakkında ilan başına 300 bin liraya kadar idari para cezası uygulanabilecektir" denildi. Yeni düzenlemenin ardından internetteki bazı uyanıklar, oto ilanlarını sıfır atarak yayınlamaya başladı. Bunun üzerine Ticaret Bakanlığı "Sıfır atılarak yapılan bu ilanlar ve yanıltıcı tüm ilanlar ceza kapsamındadır" diyerek ikinci bir duyuru yaptı.

EK MTV İKİ TAKSİTTE ÖDENECEK

Torba yasayla iki katına çıkarılan Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV), iki taksitte ödenecek. Araç sahipleri önce temmuz ayında bu yılbaşında belirlenen MTV tutarının ikinci taksitini ödeyecek. Ardından ek MTV'nin ilk taksiti yasanın yürürlüğe girdiği ayı izleyen ay sonuna kadar ödenecek. Böylece Ek MTV'nin ilk taksiti ağustos sonuna kadar, ikinci taksiti de kasım ayı sonuna kadar ödenecek. Halen iki taksitte 2000 lira MTV ödeyen araç sahibi aynı tutarda ek vergi daha ödemiş olacak.