Sesleri deşifre eden akıllı gözlük geliştirildi! İşitme engelliler kullanacak...

XRAI Glass isimli bir İngiliz şirket, işitme engelliler için sesleri deşifre eden bir akıllı gözlük geliştirdi. Artırılmış gerçeklik teknolojisini kullanan akıllı gözlüğün, çevredeki konuşmaları altyazı halinde gözlük ekranına yansıttığı ifade edildi.

Aksam.com.tr

Doğa Yurduneri

İngiltere merkezli XRAI Glass, işitme engelli kullanıcılar için sesleri deşifre eden bir akıllı gözlük geliştirdi. Artırılmış gerçeklik teknolojisini kullanan akıllı gözlüğün, çevredeki konuşmaları altyazı halinde gözlük ekranına yansıttığı ifade edildi. Gözlük yazılımındaki gelişmiş ses tanıma sisteminin, konuşan kişinin kim olduğunun tespit edilebilmesine de olanak tanıdığı belirtildi. Şirket, cihazın İngilizce dışındaki dilleri de desteklemesini hedeflediğine işaret etti.

Geliştirdikleri yenilikçi teknolojiyle işitme engelli olan veya işitme kaybı yaşayan kişilerin yaşamlarını kolaylaştırmayı hedeflediklerini dile getiren XRAI Glass CEO'su Dan Scarfe, ürünü geliştirme fikrinin geçen yıl ailesiyle birlikte Noel kutlarken aklına geldiğini belirtti. 97 yaşındaki işitme engelli büyükbabasının ailenin geri kalanıyla iletişim kurmakta zorlandığına tanıklık eden Scrafe, büyükbabasının gerçek zamanlı olarak sohbetlere katılabilmesi için bir çözüm yolu aramaya başladı. Yaklaşık 1 yıl sonra ise ortaya XRAI Glass'ın yeni ürünü çıktı.

GOOGLE DA "I/O 2022" ETKİNLİĞİNDE BENZER BİR AKILLI GÖZLÜK TANITMIŞTI

Öte yandan, Google da bu yılın Mayıs ayında gerçekleştirdiği "I/O 2022" etkinliğinde benzer bir ürün tanıtmıştı. Çeviri özelliklerini merkezine alan gözlüğün, eş zamanlı çeviri yapabilmek ve dil bariyerini ortadan kaldırmak için Google Translate yazılımını kullanacağı ifade edilmişti. Tanıtım videosunda İngilizce konuşan bir kullanıcının, gözlük sayesinde Mandarince konuşan başka bir kullanıcıyla eş zamanlı iletişim kurabildiği görülmüştü. Her iki kullanıcı da akıllı gözlükler sayesinde diğer kullanıcının konuşmasının canlı çevirisini görebiliyordu. Videoda ayrıca, söz konusu teknolojiyi uzun süredir beklediği için mutluluk duyan işitme engelli bir kullanıcıya da yer verilmişti.