Selçuk Bayraktar: TEKNOFEST yeni bir dünyayı müjdeliyor

TEKNOFEST'in yeni bir dünyanın inşasını müjdelediğini belirten TEKNOFEST Başkanı Bayraktar, ''TEKNOFEST kuşağı, yeni dünyayı insanlığın faydasına teknolojiyle harmanlayıp inşa edecek yeni bir kuşak projesi” dedi.

Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın ana yürütücülüğünde Adana Şakirpaşa Havalimanı'nda düzenlenen Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali (TEKNOFEST), bugün sona erecek. Dün festival alanında Anadolu Ajansı'na konuşan TEKNOFEST Yönetim Kurulu ve T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar, dünyanın şu anda barışı, huzuru, insicamı koruyacak bütün müesseseleriyle bir anlamda yıkılmış durumda olduğunu belirterek, "TEKNOFEST'te dünyada olan biten her şeyden bağımsız bir şekilde geleceğe dair büyük bir umut ve coşku var. Bayraktar, TEKNOFEST yeni bir dünyanın inşasını müjdeliyor" dedi. Bir festivalden çok daha fazlası olduğunu vurguladığı TEKNOFEST'in dünyayı dönüştüren, teknolojiyle bir anlamda geleceği iyilik, adalet ve hürriyet değerleriyle inşa edecek bir kuşağın inşası olduğunu söyledi. Bayraktar, Türkiye'nin en ücra köşelerinden buraya gelme imkanı olmayan gençlerin ulaşımını ve festival deneyimini de üstlenecek programlar düzenlediklerini belirterek, "Özdemir Bayraktar anısına 'Bir Çocuk Gelsin Bir Uçağa Dokunsun' TEKNOFEST ziyaret programı düzenleniyor. Festivalin mottosu da bu. Bir çocuk gelsin, bir uçağa dokunsun, belki ülkemizin uzay programını inşa edecek" dedi.

TEKNOLOJİK DÖNÜŞÜM

Bayraktar, teknolojinin bütün dünyayı değiştirip dönüştürdüğünü söyledi. "Nasıl ve neden teknoloji?" sorusuna cevap vermek gerektiğini anlatan Bayraktar, "Dünyada en ileri, en yeni teknolojilerin uygulamalarında insanlığın faydasından ziyade, yapay zekayı düşünecek olursak, bugün yapay zeka teknolojisi bütün insanlığa büyük hizmet sunabilecek, sağlık ve eğitim alanlarında ve bunun yanında insanlık için çok daha geniş zenginlik yaratabilecek bir alan. Teknolojinin kötü bir uygulaması olarak bir soykırımda en fazla sivili, en etkin biçimde öldürmek için kullanılıyor maalesef" dedi.

BAYKAR'DAN UZAY GİRİŞİMİ HAMLESİ

Selçuk Bayraktar, Baykar'ın uzay girişiminin bulunduğunu belirterek, "Şu anda 80 kadar mühendis çalışıyor. O kaynakla küresel konulama sistemi inşa ediyoruz. Kimseden bir kuruş almadan kendi küresel konumlama sistemimizi inşa ediyoruz" diye konuştu.

KIZILELMA'NIN SERİ ÜRETİMİ BAŞLADI

KIZILELMA'nın havacılıkta insanlı savaş uçaklarından insansız savaş uçaklarına geçişi simgeleyen devrimin öncüsü olduğunu belirten Selçuk Bayraktar, "KIZILELMA'nın seri üretimine başladık. Önümüzdeki sene 10'dan fazla üretmeyi ve üretimi geometrik bir şekilde artırarak hızlandırmayı düşünüyoruz. Dünyadan çok talep var. Bayraktar TB3'ün de kara versiyonu üretime başladı. Önümüzdeki yıl da deniz versiyonu üretime başlar" diye konuştu.

BAYRAKTAR'IN KIZI DA YARIŞTI

TEKNOFEST bünyesindeki 'İnsanlık Yararına Teknoloji' yarışmasına vurgu yapan Selçuk Bayraktar, biraz daha genç kuşağın bu alanlara merak ve ilgi duymasını sağlamak için kızının da bu yıl bu yarışmaya katıldığını dile getirdi. Bayraktar, "Kızım, 'Ben Adana'ya gelemeyecek miyim acaba?' diye epey bir ağladı, ben de 'Daha siz çok ufaksınız, önünüzde yıllar var' dedim. Finalist oldu ama derece yapamadı" dedi.

GENÇLERİN İCATLARI TEKNOFEST'E DAMGA VURDU

TEKNOFEST'in, dördüncü gününe yarışmalara katılan lise ve üniversite öğrencilerinin icatları damga vurdu. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi bünyesindeki Sport Papbil Takımı'nın, parmak izi sayesinde kişilerin doğuştan gelen sportif becerilerini rapor haline getirdiği yazılım, TEKNOFEST yarışmasında birincilik ödülü aldı. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Rake Takımı'nın tasarladığı otonom (insansız) arama kurtarma robotu da iki ödüle layık görüldü.

UMUTLANDIRAN BULUŞLAR

Tanıtılan çalışmaların arasında 4 lise öğrencisinin, afet bölgelerine yardım malzemesi ulaştırmayı hedefledikleri iki motorlu mini kargo uçağı öne çıkıyor. Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi öğrencilerince geliştirilen ve içerisinde akıllı mühimmat barındıran Girift İHA da TEKNOFEST'te sergileniyor.

ASTRONOT ALPER GEZERAVCI ÖĞRENCİLERLE BULUŞTU

Milli astronot Gezeravcı, festival alanında düzenlenen etkinlikte ilkokul, ortaokul ve lise öğrencileriyle buluştu. Öğrencilerle sohbet eden Gezeravcı, soruları yanıtladı.