Savunmanın dev buluşması başlıyor

Aralarında ASELSAN, HAVELSAN, BAYKAR gibi savunma devlerinin de bulunduğu yüzlerce firmanın katılacağı IDEF 2023, bugün kapılarını açıyor. Yeni işbirliklerinin yapılacağı fuar, 28 Temmuz'a kadar binlerce ziyaretçiyi ağırlayacak.

Akşam Gazetesi

Savunma sanayiinin en büyük buluşması Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı (IDEF 2023) bugün başlıyor. Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Milli Savunma Bakanlığı ev sahipliğinde, Savunma Sanayii Başkanlığı katkılarıyla düzenlenen fuar, 28 Temmuz'a kadar İstanbul'da TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde açık kalacak. Fuara 2021 yılında 53 ülkeden 1238 katılımcı firma ve 94 ülkeden 68 bin 795 profesyonel ziyaretçi gelmişti. Katılımcı ve ziyaretçilerin yanı sıra 81 ülke 2 uluslararası kuruluştan 163 heyetin ağırlandığı fuarda, 94 imza töreni gerçekleşmişti. Fuara bu yıl da her coğrafyadan katılımcı ve profesyonel ziyaretçi bekleniyor. Fuarda Türk firmalar da gövde gösterisi yapacak. Aralarında ASELSAN, HAVELSAN, BAYKAR gibi yüzlerce yerli firmanın yeni ürünülerini de ilk kez görücüye çıkaracağı fuarda, yabancı alıcılarla iş bağlantıları da sağlanacak. İşte fuarda ürünlerini tanıdacak olan firmalardan bazıları:

Kim neleri sergileyecek?

■ ASELSAN: GÖKBERK Mobil Lazer Silah Sistemi, GÖKDEMİR Fırlatma Sistemi, Yenilikçi GÜRZ Hava ve Füze Savunma Sistemi, VOLKAN Atış Kontrol Sistemi, SERHAT-DUAL Radarı ile ERALP Taşınabilir Erken İhbar Radar Sistemi gibi pek çok ürününü fuarda sergileyecek.

■ HAVELSAN: İnsansız kara aracı BARKAN ile insansız hava aracı BAHA'yı tanıtacak.

■ Anadolu Savunma: Fuarda SEYİT 8x8 Taktik Tekerlekli modeline stand alanında yer verecek.

■ Sarsılmaz: 'SAR 556 MT' hafif makineli tüfeği, '25 milimetre Kara Topu' ile Cumhuriyet'in 100'üncü yılına özel üretilen 'SAR 2023' tabancasını sergileyecek.

■ Huğlu Av Tüfekleri: Tasarımı Türk mühendislere ait olan ve Konya'da üretilen makineli tabanca 'Mohaç' fuarda yerini alacak.

■ Türksat: Türkiye'nin yerli ve milli askeri sınıf PeycOn uydu antenlerinin yanı sıra Türksat IoTLink-Static ve Türksat HUB-KT modemlerini sergileyecek.

■ Robit Teknoloji: Delta kanat yapısına sahip çok maksatlı kamikaze Azab'ın T150 versiyonu ilk kez IDEF 2023'te tanıtacak.

■ BİTES: Askeri Taktik Operasyon Kiti (ATOK) sistemine yönelik son gelişmeleri fuarda duyuracak.

■ OYAK: Protection ve Miilux ürün gruplarını sergileyecek olan OYAK şirketi Miilux OY, yeni zırh çeliği Protection 360T'yi de tanıtacak.

■ Repkon: Yerli bombaatarlar, yeni işbirlikleri için fuarda yerini alacak.

■ FEMSAN: Milli Elektrikli Tahrik Sistemi ve ürün ailesini görücüye çıkaracak.

UÇA DÜŞMANIN ELİNİ KOLUNU BAĞLAYACAK

Radar ve sonarlara yakalanmayan Uçaktan Atılabilir Güdümlü Akıllı Dip Mayını UÇA, dünya literatüründe ilk uzun menzilli akıllı dip mayını olacak. İlk kez IDEF 2023'te sergilenecek olan UÇA, Makine ve Kimya Endüstrisi AŞ, Koç Savunma ve TÜBİTAK SAGE tarafından kendi özkaynaklarıyla başlatılan bir proje.