Savunmada hedef yüzde 100 yerlilik

SAHA İstanbul'un genel kuruluna katılan Bakan Varank savunma sanayiinde yolculuğun bitmediğini belirterek “Hedefimiz kritik sistemlerde % 100 yerlilik” dedi.

Savunma, Havacılık ve Uzay Kümelenmesi Derneği'nin (SAHA İstanbul) 4. Olağan Genel Kurul Toplantısı dün yapıldı. Genel kurulda konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, savunma sanayisinde yüzde 25'lerde olan yerlilik oranlarını yüzde 75 seviyelerine ulaştırmayı başardıklarını belirterek "Tabii bu yolculuk daha bitmedi. Savunma sanayiinin kritik sektörlerinde, kritik sistemlerinde yüzde 100 yerliliğe ulaşmayı bazı alanlarda hedef olarak koyuyoruz. Atalarımızın çok güzel bir sözü var; 'El atına binen tez inermiş' diye. Başkalarının ne yaptığına bakmaktan ziyade kendi heybemizde neler var, bunlara odaklanıyoruz" dedi. Varank "Türkiye, savunma sanayisi yolculuğuna Cumhuriyet döneminde gerçekleştirilen birkaç atılımın dışında maalesef çok geç başlamış oldu. Ancak Cumhurbaşkanımız liderliğinde ortaya koyduğumuz Milli Teknoloji Hamlesi vizyonuyla adeta şahlanma dönemine girdik" diye konuştu.

SAHA istanbul'un genel kuruluna Bakan Varank ve Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir de katıldı.

VATANSEVER KODLAR DEVREDE

Varank bundan sadece 6 yıl önce kurulan SAHA İstanbul'un kısa sürede Türkiye'nin en büyük sanayi kümelenmesi haline geldiğini aktardı. Bu başarının ardındaki temel motivasyonun maddi kazanç olmadığını, hizmet etme aşkı olduğunu vurgulayan Varank, vatansever kodlara sahip böyle girişimler sayesinde ülkenin, savunma, havacılık ve uzay konusunda dünyada öncü konuma yükseleceğini dile getirdi. Genel kurulda yeniden başkan seçilen SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar ise geçmişte olduğu gibi bugün de her alandaki çığır açıcı gelişmelere karşı çıkanlar olabileceğini belirterek bunlara karşı duracaklarını söyledi.

DEMİR: STANDART BELİRLEMELİ

Savunma sanayii çalışmalarının yerli standartlarla sürdürülmesi gerektiğini ifade eden Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir ise "Savunma sanayiinde yabancı standartlar, askeri standartlara bağlı kalarak bazı projelerde önümüzü tıkayacak derecede detaylı ve çok uzun süreçlere tekabül eden faaliyetler yerine kendi standartlarımızla gitmek çok daha yerinde olacaktır" diye konuştu.

AB GENÇ BİLİM İNSANLARI YARIŞMASI'NDA İLK BİRİNCİLİĞİMİZİ ALDIK

Bakan Mustafa Varank, Malatya TED Koleji ve BİLSEM öğrencisi Feridun Balaban'ın 32. Avrupa Birliği (AB) Genç Bilim İnsanları Yarışması'nda fizik alanındaki "Fotovoltaik Hücre Yapımı" projesiyle hem birincilik hem de Wolfram (VOLFREM) özel ödülünü kazandığını belirterek, "Böylece 2005 yılından beri katıldığımız bu yarışmada ilk kez birincilik ödülünü almış olduk" dedi. 34 ülkenin 114 projeyle yarıştığı etkinliğe TÜBİTAK öncülüğünde Türkiye'den 6 projenin katıldığını aktaran Varank, "5 gencimizin projeleri tamı tamına 8 ödül kazandı.