Savunmada 13 yeni Ar-Ge projesi hayata geçiriliyor

Savunma sanayiinde özgün, yerli, ileri teknoloji ve milli çözümlerin hayata geçirilmesine katkı sağlayacak 13 proje için imzalar atıldı. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, “Ar-Ge alanında 4.1 milyar lira değerinde proje çalışmasını başlattık” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) koordinasyonunda, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve güvenlik güçlerinin ihtiyaçlarının karşılanmasında yurtdışına bağımlılığın azaltılmasına, özgün, yerli, ileri teknoloji ve milli çözümlerin hayata geçirilmesine, Ar-Ge ile teknoloji yetkinliğinin artırılmasına katkı sağlayacak 13 proje için imzalar atıldı. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Ar-Ge projelerine destek vermenin temel gayeleri arasında olduğunu söyledi.

KOLLARI SIVAMA ZAMANI

Demir, Türkiye'nin artık belirli alanlarda en iyi olması gerektiğini dile getirerek, "Bilim dünyasında çalışılan bazı konuların geleceğe yönelik nelere yol açacağını şimdiden görüp orada en önde olmak için kolları sıvamamızın zamanıdır" ifadelerini kullandı. Demir, Türkiye'de genelde ürünü geliştirme ve çeşitlendirme çalışması olarak görülen Ar-Ge'nin, temel bilimsel konuların araştırıldığı ve onların teknolojiye dönüşme yolculuğunun yapıldığı bir süreç olduğunu ifade etti. Ülkede Ar-Ge'ye verilen önemin ve ayrılan kaynağın giderek arttığına dikkati çeken Demir, şunları kaydetti:

1.2 MİLYAR $ HARCANDI

"Savunma ve Havacılık Sanayii Performans Raporu'nda yer alan Ar-Ge verilerine baktığımızda, savunma sanayii sektöründe, 2020'de 325 milyon doları öz kaynaklardan olmak üzere Ar-Ge alanında toplam 1 milyar 240 milyon dolar harcandığını görüyoruz. Bu rakam, toplam sektör cirosunun yaklaşık yüzde 14'üne tekabül etmektedir. Bu oran, sektörümüzün özgün ürün ve teknoloji geliştirmeye verdiği katkının bir göstergesi niteliğindedir. Başkanlık olarak Ar-Ge alanında 4.1 milyar lira değerinde proje çalışmasını başlattık ve son 5 yılda 1.2 milyar lira değerinde proje gerçekleştirdik."

ÇALIŞMALARI ORTAK AKILLA YAPACAĞIZ

İmza törenine katılan İsmail Demir, çalışmaları Türkiye'nin ortak aklını kullanarak yapmak istediklerini söyledi.

SİBER GÜVENLİK ÖN PLANDA

Siber güvenliğe yönelik projeler de dikkat çekiyor. Kritik enerji altyapıları için siber atak ve savunma platformlarının birbirinden bağımsız olarak geliştirilmesi amaçlanıyor. Otonom mini-İHA sürüsüyle askeri timin etrafındaki illegal unsurların tespitini gerçekleştiren bir gözetleme sistemi geliştirilecek. Geliştirilecek reçine ön emdirilmiş elyaf malzemelerin havacılık ve uzay endüstrisinde kullanılması hedefleniyor.

6G TEKNOLOJİLERİNE HAZIRLIK: TÜRKİYE PATENT GELİŞTİRECEK

İmzalanan projeler birçok yeni teknolojiyi barındırıyor. Bir projeyle, insansız platformlar arasında ilave bir haberleşme altyapısı ihtiyacı duymaksızın sürü halinde göreve olanak sağlayan güvenli hareketli hasarsız ağ yapısı kurulması amaçlanırken, bir başka projeyle çok sayıda birimden oluşan sürü sistemlerinin merkezcil bir sistemden bağımsız şekilde komuta edilmesi sağlanacak. 6G Teknolojileri Geliştirilmesi Projesi kapsamında, bir sonraki önemli teknoloji olarak yer edinmesi beklenen 6G alanında ülkenin standartlara girdi yapan ve patent geliştiren bir konuma kavuşması amaçlanıyor.