Savunma sanayiine yerli fiber optik desteği

Bilkent Üniversitesi Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezi'nde üretilen fiber optik kablolar, kritik test ve kabullerden başarıyla geçerek yerli ve milli savunma sanayiinde kullanılmaya başlandı.

Bilkent Üniversitesi Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezi'nde (UNAM) üretilen, dünyada sayılı ülkenin sahip olduğu ve pek çok sektör için büyük öneme sahip fiber optik kablolar, kritik test ve kabullerden başarıyla geçerek yerli ve milli savunma sanayiinde kullanılmaya başlandı. Bilkent Üniversitesi UNAM başaraştırmacılarından Doktor Öğretim Üyesi Bülend Ortaç, Türkiye'deki tek fiber optik preform üretim altyapısına ve optik fiber çekim kulesine sahip UNAM'da 14 yıl süren Ar-Ge çalışmaları sonucunda birçok alanda kullanmak üzere fiber optikler geliştirdiklerini söyledi.

Ortaç, UNAM'daki son Ar-Ge çalışmaları sonucunda, 1980'lerden beri sadece birkaç ülkede üretilebilen polarizasyon korumalı (PM) fiber optikleri üretmeye başladıklarını ve bunların da savunma sanayii için gerekli tüm kritik testlerden başarıyla geçtiğini bildirdi. PM fiber optiklerin geliştirilmesinin zorlu süreç gerektirdiğini belirten Ortaç, ""Fiber optik kabloların üretimi yıllar sürdü. Bu süreçte 130 farklı reçete denedik ve sonunda başarılı olduk" dedi.

İLK TESLİMAT ROKETSAN'A

UNAM Altyapı Müdürü Özgür Yıldırım polarizasyon korumalı fiberlerin geniş ölçekli üretimini yaparak ilk olarak ROKETSAN'a teslim ettiklerini belirterek "Büyük ölçekli üretim yapabiliriz" dedi.