Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank: Uzaya delta V çıkaracak

Bakan Varank, uzay yolculuğu için hibrit motor geliştiren Delta V'yi gezdi. Varank “Ay ile ilk teması milli roketimizi ateşleyerek başarmak istiyoruz. Delta V, bu yaz uzay sınırını aşacak roketini ateşleyecek” dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Cumhuriyet'in 100'üncü kuruluş yıl dönümünde Ay'a gönderilmesi hedeflenen insansız aracın milli ve özgün hibrit motorlu roketinin geliştirildiği Delta V Uzay Teknolojileri AŞ tesislerinde incelemelerde bulundu. Tarank tesiste, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, TÜBİTAK Uzay Enstitüsü Müdürü Mesut Gökten ve Delta V Uzay Teknolojileri Genel Müdürü Arif Karabeyoğlu'nun katılıdığı bir de toplantı yaptı.

HİBRİT MOTOR GELİŞTİRDİ

Toplantıda 2023 yılında Ay'a 'sert iniş' yapması planlanan insansız uzay aracının mevcut kavramsal tasarımına ilişkin teknik özellikleri ele alındı. Toplantı sonrasında tesis gezisine BAYKAR Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar ile Pendik Belediye Başkanı Ahmet Cin de eşlik etti. Toplantı sonrası açıklama yapan Varank, Ay misyonunun en önemli ayaklarından biri olan milli ve özgün hibrit motor teknolojisini Delta V'nin geliştirdiğini söyledi. Varank, firmanın 2016'da kurulduğunu ve 2017'den beri uzaya erişimle ilgili çalışmalarını sürdürdüğünü anlattı. Varank, bu yaz firmanın uzay sınırını aşacak roketini ateşleyeceğini ifade ederek şunları söyledi: "Biz burada Delta V'den özellikle Ay misyonunda uzayda kendi ateşlememizi yapacak motorları geliştirmelerini bekliyoruz. Bu manada da TÜBİTAK Uzay ve Delta V'yi bir araya getirdik. Zaten birkaç aydır çalışmalarına başlamışlardı. Bu tesislerde şirketimizin kabiliyetlerini dinledik. Ay misyonuyla ilgili kritik bir toplantı gerçekleştirdik. Bütün taraflarla beraber adeta bir ön tasarım toplantısı yaptık. İnşallah Milli Uzay Programı'mızın en önemli misyonu olan Ay misyonunun da ilk aşamasını 2023'te başarıyla tamamlayarak Ay ile ilk teması kendi milli ve özgün roketimizi ateşleyerek, kendi milli ve özgün uzay aracımızla başarmak istiyoruz."

UZAY SINIRINI AŞACAK

Milli Uzay Programı'nın ilan edilmesinin ardından Türkiye Uzay Ajansı'nın bütçesine ilişkin eleştiriler yapıldığını anımsatan Varank, "Eleştirileri yapanlar hem devletin işleyişinden hem de bu projeler nasıl yapılıyor, bundan bihaberler" ifadelerini kullandı.

MİLLİ HİBRİT ROKET MOTORU KULLANILACAK

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan Milli Uzay Programı'nda Ay misyonu, iki ana hedeften oluşuyor. Misyonun ilk hedefi, insansız bir roketin 2023'te yakın Dünya yörüngesinden Ay'a ulaşarak sert iniş gerçekleştirmesi. Bu görev için milli imkanlarla tasarlanan uzay aracında, milli ve özgün hibrit roket motoru kullanılacak. Uzay aracının yörüngeye fırlatılması, uluslararası işbirliğiyle sağlanacak. Ay misyonun ikinci hedefini de 2028'de insansız araçla Ay'a yumuşak iniş yapılması oluşturuyor.

DELTA V BUGÜNE KADAR NELER YAPTI?

* İlk kompozit gövdeli hibrit roket motorunu üretti.

* En büyük sıvı oksijen beslemeli roket motor tesisini kurdu.

* En büyük sıvı oksitleyici ile çalışan roket motorunu ateşledi.

* İlk sıvı oksijenli roket motor testini gerçekleştirdi.

* Dünyanın ilk sıvı oksijenli ve parafin yakıtlı hibrit roket sistemini uçurdu.

UYDULARA MİLLİ SİGORTA

Türksat 5A da diğer uydularla birlikte yerli ve milli sigorta şirketine emanet edilecek. Türksat AŞ Genel Müdürü Hasan Hüseyin Ertok, kullanımdaki uyduların 'fırlatma artı 1 yıl' olarak üretim sözleşmesi kapsamında sigortalı olduklarını belirterek, "Bunların sigorta süresi bittiğinde, diğer uydularımızla birlikte yerli ve milli sigorta şirketimiz vasıtasıyla yıllık sigortalanma sürecini devam ettireceğiz" dedi. Ertok "Haziran ayında hizmete alınacak Türksat 5A'yı, Türkiye'de veri haberleşmesinde, yurt dışında da hem veri hem de TV yayıncılığı hizmetlerinde kullanacağız. Potansiyel müşterilerimizle görüşmeler devam ediyor. Testler bittikten sonra sözleşmeler olacak" dedi.