Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank: Türk astronot 4-5 ay içinde belirlenecek

Bakan Varank: Ay yolcusunu 4-5 ay içinde seçip eğitime yollayacağız. Bakan Varank, uzay yolcusu adaylarının 4-5 aya belli olacağını belirterek “Hedef 2-3 kişiye eğitim aldırmak. Rusya ve ABD bu eğitimi veriyor” dedi. Varank ortak uzay limanı için de çalışma başlattıklarını söyledi.

TRT 1'de yayınlanan programa konuk olan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ay yolcusu konusunda "Bunu 2023'e yetiştirmek istiyoruz. Önümüzdeki 4-5 ay içinde uzaya göndereceğimiz vatandaşımızı seçmemiz gerekiyor. Bilimsel çalışmaya karar verdikten sonra hedefimiz 2 ya da 3 insanımıza bu eğitimleri aldırmak. Rusya, ABD bu eğitimleri veriyor" dedi.

MİSYONU OLACAK

Uzaya bilimsel çalışmalar yapmak üzere gidecek Türk vatandaşının gençlere de rol model olacağına işaret eden Varank "Bizim göndereceğimiz vatandaşımız böyle bir misyona da sahip olacak" diye konuştu. Varank, Türkiye'de astronomide önemli altyapılar olduğuna değinerek, ülkenin yerden gözlem konusunda kabiliyetlere sahip olduğunu ama bunların ilerletilmesi, gezegenlerin ve yıldızların yanı sıra uyduların da izlenmesi ve kayıt altına alınması gerektiğini belirtti.

UZAY İŞLETMESİ

Faydalı yükleri uzaya çıkarabilmek için bir uzay limanı işletmesinin önemine değinen Varank şunları söyledi: "Türkiye, coğrafi olarak ağır yükleri uzaya çıkarmakta ticari olarak rekabetçi bir konumda değil. Uzay limanı işletmesindeki muradımız 2 hedef aslında. Biri 100 kiloya kadar uyduları kendi ülkemizden kendi roketlerimizle uzaya çıkarabilecek bir fırlatma üssü kurmak. İkinci hedefimiz coğrafi olarak daha avantajlı bölgede uluslararası işbirliği yaparak bir uzay limanı işletmesi kurmak. Şu anda Türkiye'deki en uygun yerle ilgili tespitler yapılmış durumda. Ekvador'a yakın bir ülkeyle ortak uzay limanı işletmesi kurmayla ilgili çalışmamızı başlattık."

GÖNÜLLÜ OLACAĞIM

Varank, Türkiye'de 3 Kovid aşısıyla ilgili bakanlığa başvuru sonrası insan denemelerine başlanılacağını söyledi. TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal ile aşı denemelerinde gönüllü olacaklarını anlatan Varank "Biz hızlı bir şekilde bu aşıları geliştiremedik ama dünyada en etkin aşılardan birini belki de biz geliştireceğiz" dedi.

GÖLBAŞI'NA UZAY İÇİN TEKNOKENT KURULUYOR

Türkiye'nin Milli Uzay Programı kapsamında Uzay Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nin Gölbaşı'nda kurulumu için hazırlıklar sürüyor. 70 hektarlık alanda Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın koordinasyonunda ODTÜ çatısı altında kurulacak Uzay Teknokenti, yerli ve yabancı firmalara ev sahipliği yapacak. ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök "Bölgede yapılacak teknokent binaları ile uzay ve havacılık alanlarında çalışan start-up, KOBİ, ulusal ve uluslararası firmaların yürüteceği stratejiler için kuluçka, ofis ve kısmi üretim altyapıları yer alacak" dedi. Kök, Milli Uzay Programı'na ODTÜ, İTÜ ve Sabancı başta olmak üzere çeşitli üniversitelerin destek vereceğini de ifade etti.