Sanal çılgınlık oyunlarla yayılacak

PlayStation VR’ın çıkışına 2 gün kalırken, Oculus da Touch kumandaları için ön sipariş almaya başladı. Birçok kullanım alanı bulunan sanal gerçekliğin yaygınlaşmasını yakında çıkacak oyunların sağlaması bekleniyor. 

SELİM KARAHAN

Ekim ayının gelişiyle sanal gerçeklik alanında büyük bir hareketlilik yaşanmaya başladı. Haftaiçi Google, Pixel akıllı telefonunun yanında sanal gerçeklik gözlüğü Daydream’i  de tanıttı. Daydream daha çok ‘giriş seviyesi’ gözlüğü olarak kabul edilse de Google gibi bir firmanın yeni bir sanal gerçeklik ürünü çıkarmasının bu teknolojinin yayılmasına katkıda bulunması bekleniyor. Ancak son günlerde asıl heyecan uyandıran oyun alanındaki gelişmeler oldu.

ÇARŞAMBA SATIŞA ÇIKIYOR 

Sony’nin PlayStation 4 için ürettiği sanal gerçeklik gözlüğü çarşamba günü çeşitli ülkelerde satışa çıkıyor. Türkiye’de PlayStation VR için çeşitli sitelerde 2.800 liraya ön sipariş alınsa da geçmiş tecrübeler özellikle sanal gerçeklik gözlüğü gibi yepyeni bir ürünü üreticisi ya da lisanslı satıcılarından almaya özen göstermek gerektiğini gösteriyor. Facebook’un 2014 yılında 2 milyar dolara satın aldığı Oculus ise yeni sanal gerçeklik kumandası Touch’ı tanıttı. Facebook ürünün tanıtımı esnasında Touch’a özel 30 oyunun şu anda geliştirme aşamasında olduğunu açıkladı. 

Yerçekimsiz ortamda tamircilik

El becerisinden çok zeka gerektiren oyunları tercih ediyorsanız 2017 başında Oculus’a gelecek Lone Echo’yu sevebilirsiniz. Lone Echo’da bir uzay istasyonunda tamirci olarak görev yapan bir Android’i oynuyorsunuz. Touch kumandalarıyla istasyondaki tamir işlerini hallediyorsunuz. Kullanıcılar yerçekimsiz ortamda süzülürken uzay manzarasının da tadını çıkarabilecek.  

Zamanda yolculuk yaptıracak 

Crysis serisinin yaratıcısı Crytek’in geliştirdiği Robinson: The Journey sizi dinazarların dünyaya egemen olduğu çağa götürüyor. Bir zaman yolcusu olarak oynadığınız oyunda karada ve denizde o dönemin zorlu koşullarında hayatta kalmaya çalışıyorsunuz. Oyundaki gerçekçi dinazorlar kullanıcıların kalpatışlarının hızlanmasına yol açıyor. Robinson:The Journey sadece PlayStation VR ile uyumlu olacak. 

Robot isyanını bastırıyorsunuz

2017’nin ilk çeyreğinde Oculus platformuna gelecek Robo Recall’da oyuncular bir robot isyanını bastırmaya çalışacak. Bu FPS tipi oyunda Touch kumandaları doğal olarak çok işe yarayacak. Robo Recall kaliteli grafikleriyle dikkat çekiyor. Bunun yanında yok etmeye çalıştığınız robotların ‘esprili’ yapısı oyunu oynamayı daha keyifli hale getiriyor. Kumandanız sayesinde robotlar size ateş ettiğinde mermiyi havada yakalayıp geri yollayabiliyorsunuz.

Batman olma hayali gerçeğe dönüşüyor

Birçok çocuk büyürken Batman veya Superman gibi bir süper kahraman olmayı hayal etmiştir. PlayStation VR’ın merakla beklenen oyunu Batman Arkham VR bu hayali gerçeğe dönüştürüyor. Arkham VR ile Doğrudan Batman’in bakış açısıyla maceradan maceraya koşabiliyorsunuz. Tanıtım videosu Youtube’da milyonlarca kez izlenen oyunda hayali Gotham şehrinin aşırı gerçekçi manzarası hayranlık yaratıyor. Oyun 13 Ekim’de piyasada olacak.

Tüketiciye para harcatacak

Oculus Touch oyun dışındaki uygulamalarda da kullanılabilse de ABD teknoloji basını yeni ürünün ağırlıklı olarak oyunculara sunacaklarına odaklandı. Sanal gerçeklik eğitimden sağlığa birçok alanda faydalı bir şekilde kullanılabilse de oyunlar tüketicilere bu alanda büyük paralar harcatabilecek iki kategoriden birisi olarak gösteriliyor. Diğeri isefilm endüstrisi.