Aksam.com.tr
Çeviri: Doğa Yurduneri
Güney Kore merkezli teknoloji devi Samsung, gerçek insan beyni gibi çalışan çiplerin mevcut beyin yapılarının ödünç alınması yoluyla geliştirilebileceğini öne sürdü. Şirket, beynin nöron haritasını 3 boyutlu nöromorfik çiplere kopyalayıp yapıştırmayı planladığı yeni bir yöntem üzerinde çalışmaya başladı.
Aksam.com.tr'nin Engadget'tan aktardığı habere göre; söz konusu yöntem, büyük hacimli nöronlara giren bir nanoelektrot dizisinden güç alacak. Bu sayede hem nöronların birbirine bağlandığı noktalar hem de bu bağlantıların gücü kaydedilebilecek. Samsung, bu verileri kopyalayabilecek ve 3 boyutlu bir bellek ağına yapıştırabilecek. Kullanılan 3 boyutlu bellek ağı, kullanıma hazır bir flaş bellek veya dirençli RAM gibi son teknoloji bir depolama alternatifi olabilecek.
Her bir bellek birimi, nöron haritasındaki bir nöron bağlantısının gücünü yansıtan bir iletkenliğe sahip olacak. Samsung'a göre; sonuç, bilim insanlarının başlangıçta istediği şekilde insan beynine tersine mühendislik yapılmasını mümkün kılacak.
YÖNTEM, YAPAY ZEKA SİSTEMLERİNİN GERÇEK BEYİNLER GİBİ DAVRANMASINI MÜMKÜN HALE GETİREBİLİR
Paylaşılan diğer bilgilere göre; söz konusu yöntem, yapay zeka sistemlerinin gerçek beyinler gibi davranmasını mümkün hale getirebilir. Bu yöntemle geliştirilen yapay zekalar, yeni kavramları daha kolay öğrenebilir ve değişen koşullara uyum sağlama esnekliği gösterebilir. Bu sayede, yakın gelecekte gerçek insanların idrakine sahip tamamen otonom makineler görülmeye başlanabilir.
Diğer yandan; Samsung'un üzerinde çalıştığı yöntemin, oldukça karmaşık mühendislik çalışmaları gerektirdiği biliniyor. Gerçek bir insan beyninin, ortalama 100 milyar nörona ve bunun bin katı sinaptik bağlantıya sahip olduğu ifade ediliyor. Bu nedenle; ideal bir nöromorfik çipin, yaklaşık 100 trilyon bellek birimine ihtiyaç duyacağı belirtiliyor. Bu da geliştirilen projenin hayata geçirilme olasılığını yakın gelecekte oldukça zor bir hale getiriyor.