Salgına rağmen sektör büyüyor! Savunmada 9 milyar dolar üretim

Savunma ve Havacılık İmalatçıları Derneği Başkanı Osman Okyay salgına rağmen sektörün 9 milyar dolarlık üretim yaptığını söyledi. Okyay “İstihdam da 78 bini aştı” dedi.

Savunma ve Havacılık Sanayii İmalatçılar Derneği (SASAD) Yönetim Kurulu Başkanı Osman Okyay, salgına rağmen sektöün 2020 yılını yaklaşık 9 milyar dolar üretim, 2,5 milyar dolar civarında ihracat, 1,5 milyar dolar civarında Ar-Ge yatırımları ile kapattığını söyledi. Oktay "Bunlarla birlikte sektörümüz nitelikli insan kaynağına yatırım yapmayı sürdürdü. Daralmalara rağmen bir miktar artan sektör istihdamı 78 bini aştı" dedi.

FUAR BÜYÜK FIRSAT OLDU

Okyay, 15'inci Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı'nın (IDEF 2021), yerli ve milli imkanlarla geliştirilen son teknoloji ürünlerin dünyaya sunulmasında önemli rol üstlendiğini belirterek fuarda özellikle küçük ve orta ölçekli firmalara, uluslararası pazarlara ürünlerini tanıtmaları konusunda önemli bir fırsat sunulduğunu söyledi. Okyay "Uygulanan politikalarla savunma sanayisi büyük bir gelişim gösterdi. Türkiye bugün kendi yüksek teknoloji gerektiren savunma sanayisi ürünlerini üretebilecek yeterliliğe ve kararlılığa sahip. IDEF de bu bakımdan değerlendirildiğinde Türkiye'nin savunma gücünü, teknoloji kabiliyetini ve üretim yeterliliğini bir kez daha dünyaya gösterdi" dedi.

KRİTİK EŞİĞİ AŞTIK

Okyay, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) ihtiyaçları doğrultusunda yerli ve milli firmaların çalışmalarını sürdürdüğünü ifade ederek, sektörün TSK'nın ihtiyaçlarını karşılamada yerli ve millilik oranının yüzde 70 civarında olduğuna dikkati çekti. Okyay, "Türkiye, savunma sanayisinde gelişmekte olan ülkeler eşiğini geçerek gelişmiş ülke konumuna yükselmiştir" dedi.