SAHA EXPO'da ay yıldız gururu... Yerli ve milli ürünler boy gösteriyor

SAHA EXPO'nun 2. gününde peş peşe anlaşmalara imza atılırken birbirinden ilginç teknolojiler de boy gösteriyor. Aselsan'ın ürünü, yabancı drone'ları aldatarak ay yıldızlı yeni rotaya yönlendiriyor. İşte ‘dosta güven, düşmana korku' veren o ürünler:

Akşam Gazetesi

Aselsan'ın drone avcısı ürünleri arasında yer alan Bukalemun düşman drone'larına karşı aldatma işlemi gerçekleştiriyor. Bukalemun, düşman İHA'larının mevcut konumunu bozarak istenilen konumu ve güzergahı operatörün ekranında gösterebiliyor. Hatta düşman dronlara Türk bayrağı rotası bile çizdiriyor. Aselsan Genel Müdürü Ahmet Akyol, "Hedef İHA'nın mevcut konumunu bozarak, istediğimiz konumu ve istediğimiz güzergahı (hatta ay yıldızı) İHA operatörünün kontrol ekranında çıkartabiliyoruz" dedi.

Bukalemun düşman drone'una rota çiziyor

'MİLLİ TEKNOLOJİ HAMLESİ GÜÇLENİYOR'

Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, SAHA EXPO'yu ziyaret etti. Bayraktar ziyaret sonrası paylaşımında "Ülkemize katma değer katan, SAHA EXPO'yu ziyaret ettim. Bu vatanın mühendis bir evladı olarak, Milli Teknoloji Hamlesi'nin güçlenerek büyümesine tanık olmanın mutluluğunu yaşıyorum" dedi.

BAYKAR'DAN AFRİKA'YA BOZOK İHRACATI

SAHA EXPO'da kurumlar arasında çok sayıda işbirliği anlaşması da imzalanıyor. Baykar, Roketsan ile mühimmat ve ekipman projeleri için, Aselsan ile de mühimmat, kamera ve telsiz sistemleri için, TEI ile de motur için işbirliği anlaşması yaptı. Anlaşmaların imza törenine Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ve SSB Başkanı Haluk Görgün de katıldı. Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar "Bozok mühimmatının seri imalatına yönelik bir sipariş anlaşması imzalandı. Bu anlaşma 1000 adetlik Bozok üretimini kapsıyor. Yüzde 100 ihracat. Afrika'da 2 ülkeye bu mühimmatlar ihraç edilecek" dedi.

NANOGRAFİ, MKE'YE TESİS KURACAK

MKE AŞ ile Nanografi Nano Teknoloji AŞ, Nitroselüloz Üretim Hattı için tedarik sözleşmesine imza attı. Anlaşma kapsamında patlayıcı üretiminde kritik öneme sahip bileşenlerinden nitroselülozun üretimini artırmak amacıyla Kırıkkale'de üretim hattı inşa edilecek. Anlaşmaya MKE Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Sayhan ile Ahlatcı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Ahlatcı imza attı.

AZMAN, MEHMETÇİK'E SARP ARAZİDE GÜÇ KATACAK

Sarp arazilerde görev yapabilen, yüksekliği ayarlanabilen 6x6 taktik tekerlekli ve hidrolik tahrikli hibrit modüler insansız kara aracı Azman, Mehmetçik'e güç katacak. Fuarda sergilenen Azman ile sarp araziler daha kolay aşılacak. HİDROAN Fabrika Müdürü Neşet Dağdelen, "Azman otonom keşif aracı. Diğer araçlardan ayıran özelliği, her tekerleği bağımsız hidropnömatik sistemle çalışan bir araç" dedi.

DELİ İLE DUMRUL SİLAHLANDI

Pasifik Teknoloji'nin şirketi Titra, fuarda Deli 2, Deli Mini, Merküt ve Dumrul'u tanıtıyor. Pasifik Teknoloji Genel Müdürü Muhammed Selman Dönmez, ilk insansız helikopter Alpin'in kara kuvvetlerine teslim edildiğini anımsatarak yeni siparişlerin arifesinde olduklarını söyledi. Dönmez, Deli 2'nin farklı harp başlıklarına uyum sağlayacak şekilde tasarlandığını elektrik motorlu sessiz bir helikopter olan Dumrul'un ise altına yerleştirilen silah sistemleri sayesinde düşmanı etkisiz hale getirebildiğini söyledi. Dönmez, "Metrük ise düşük ışık koşullarında görüntüleme yeteneğine de sahip" dedi.

SU ALTI İÇİN TELEFON AY İÇİN UZAY KAMERASI

TÜBİTAK ile Koç Bilgi ve Savunma Teknolojileri AŞ tarafından geliştirilen "Dijital Su Altı Telefonu" da fuarda yerini aldı. Şirket İş Geliştirme Birim Yöneticisi Berker Emre Tok, projeyle insansız su altı araçlarının kontrolü ve haberleşmesinin sağlanacağını söyledi. Fuarda tanıtım yapan Poloptech Sanayi CTO'su Özgür Selimoğlu, "Geniş Açılı Uzay Kamerası" geliştirdiklerini, ürettikleri kameranın Ay koşullarında kullanılacak şekilde tasarlandığını belirtti.

SEDA, UZUN MENZİLDEKİ İHA'LARI TESPİT EDİYOR

ASELSAN geliştirdiği drone avcıları Bukalemun'la sınırlı değil. Korkut, Kangal ve Seda drone avcısı ürünler arasında. Korkut hareket halindeki zırhlı araçları, Kangal ise tesisleri ve üsleri İHA tehditlerine karşı korumak için tasarmlanmış. Seda ise muadillerine göre daha uzun menzillerde İHA tespiti yapabiliyor.

SAVAŞ ORTAMININ TESLA'SI

Savaş ortamlarında otonom kullanılabilecek "Ts-2 Araç" Ad Astra Teknoloji tarafından geliştirildi. Şirketin CEO'su Uğur Coşkun "Savaş ortamının Tesla'sını yaptık. Araç hem insanlı hem insansız kullanılıyor. Düşman bölgesine ulaştığınızda aracın üzerindeki kontrolünüzü elinize alıp, aracı otonom kullanabiliyorsunuz" dedi. Coşkun aracın benzinli, dizel, hibrit, seri hibrit olarak planlandığını belirtti.

TÜBİTAK'TAN 9 ÜRÜN LANSMANI

TÜBİTAK, SAHA EXPO 2024 kapsamında savunma sanayiine yönelik geliştirdiği 9 yeni ürünün lansmanını yapıyor. TÜBİTAK bugün "Yeni Nesil BALİSTİKA Sistemi"nin lansmanını gerçekleştirecek. Lansman, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Orhan Aydın ve TÜBİTAK UZAY Müdürü Mehmet Nefes'in katılımıyla yapılacak. TÜBİTAK dün ise 9 işbirliği sözleşmesi imzaladı. TÜBİTAK, etkinlik süresince yeni stratejik işbirliklerine imza atmaya devam edecek.