Sadece ip atlamasın Ayşe kodlama da yapsın 

Bakan Özlü,“Çocuklarımıza bilimi sevdirmek zorundayız. Okuma fişlerinde ezberlediğimiz şekilde bundan sonra Ali sadece top oynamasın, Ayşe sadece ip atlamasın. Ali robot yapsın, Ayşe kodlama yapsın” dedi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü Dokuz Eylül Üniversitesi 2017-2018 Akademik Yılı Açılış Töreni’nde konuştu. Bilimi kampusun dışına taşımanın önemine dikkati çeken Bakan Özlü,  “Üniversitelerimizin kağıt üstünde değil uygulanabilir bilim üretmelerini bekliyoruz. Çünkü iyi bir akla sahip olmak yeterli değil, önemli olan aklı iyi kullanmaktır. Sanayi 4.0 bize, bu aklı iyi kullanmamız gerektiğini söylüyor. Dünya, yepyeni bir yöne doğru hızla ilerliyor. Bu ilerlemenin odağında bilim ve teknoloji var. Bizler, Türkiye olarak, bu değişimin ve ilerlemenin gerisinde kalamayız. Sanayi 4.0, emin olunuz, 80 milyon vatandaşımızın kaderi üzerinde doğrudan etkili olacaktır” dedi.

BİLİMİ SEVDİRMEK ZORUNDAYIZ 

Dünyanın en değerli şirketlerinin yüzde 80’inin teknoloji şirketi olduğuna değinen Özlü, yazılıma, bilişime, teknolojiye yatırım yapmanın önemine işaret etti. Özlü, gençleri dijital değişime uygun, katma değeri yüksek becerilerle donatmak gerektiğini ifade ederek, “Çocuklarımıza bilimi sevdirmek zorundayız. Okuma fişlerinde ezberlediğimiz şekilde, bundan sonra Ali sadece top oynamasın, Ayşe sadece ip atlamasın. Ali robot yapsın, Ayşe kodlama yapsın” ifadelerini kullandı. 

 Sanayi bölgelerinde teknik kolej açılacak 

Orta ve lise öğretiminde gençlerin daha iyi yetişmesi için çalışma yaptıklarını anlatan Özlü, organize sanayi bölgelerinde teknik kolejler açmayı hedeflediklerini kaydetti. Özlü, sanayicinin istediği ve üniversiteden yetişen işgücünün birbirini karşılaması gerektiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti: “Türkiye’de mesleki eğitim gören öğrenci sayısı 1,7 milyon, Almanya’da 7,8 milyon. İhtiyaç duyulan yeteneklere haiz insan yetiştirme, programlama, planlamada sıkıntımız var. Neye ihtiyacımız var, ne yetiştiriyoruz konusunda örtüşebilirsek işsizlikte ciddi azalma olacağına inanıyorum.” 

Gençlerin işsizlik tereddütleri normal 

Üniversite öğrencilerinin “işsizlik” konusunu dile getirdiğini kaydeden Özlü, “Türkiye’de işsizlik sorunu var. Fakat ne kadar iş bulursak kaç kişiye iş bulursak daha fazla oranda işgücüne katılım oluyor. Genç nüfusun iş bulması konusunda büyük gayret sarf etmemiz gerekiyor” dedi. Özlü, gençlerin işsizlik tereddütlerini doğal karşıladığını belirterek, “Gençlerimizin de şunu bilmesini istiyorum, eleman alırken, iyi personel, iyi insan, kaliteli işgücü bulmak da zor. Nitelikli özellikleri olan gençlerimiz konusunda sıkıntımız var” dedi. 

Asla ihmal etmeyeceğiz 

Sürekli değişen gündem karşısında, bilimi ihmal etmediklerini ve etmeyeceklerini dile getiren Bakan Özlü “Güncel hadiseler ne kadar yoğunlaşsa da bilim ve teknoloji, ana gündem maddelerimiz arasında her zaman yer aldı” dedi.