Saatte 180 bin kilometre hızla hareket edecek! Bilim insanları Mars'a 20 günde gidebilecek bir araç tasarladı

Bilim insanları, uzay yolculuklarını çok daha hızlı hale getirecek bir tasarım fikrini ortaya çıkardı. ''Işık yelkenlileri'' adı verilen tasarımın 180 bin kilometre hızla hareket edebileceği öngörülüyor. Bu konsept sayesinde uzayda daha hızlı seyahat etmek de mümkün hale gelecek.

Uzay yolculuklarında yeni bir boyut kazandıracak tasarım bilim insanları tarafından ortaya çıkarıldı. Bilim kurgu filmlerini aratmayan teknoloji konseptini şu an kullanmak pek gerçekçi görünmese de büyük umut vadediyor.

Independent Türkçe'de yer alan habere göre; Nano Letters adlı hakemli bilimsel dergide yayımlanan iki yeni makalede, bu konseptin en önemli sorunlarından bazılarına çözüm önerileri sunuldu. Araştırmacılar bilimkurguyu andıran yelkenlileri gerçeğe dönüştürmede önemli adımlar atmayı başardı.

IŞIK YELKENLİSİ NEDİR?

Işık yelkenlisi, denizde rüzgar gücünden yararlanan klasik yelkenliler gibi düşünülebilir. Ancak uzayda yelkeni rüzgar yerine, yüzeyinden yansıyan ışığın itmesi gerekiyor. Işık, foton adı verilen parçacıklardan oluşuyor. Bu parçacıkların yelkenliyi, tıpkı bir duvardan seken bilardo topları gibi itebileceği belirtiliyor.

Bu konsept sayesinde uzayda daha hızlı seyahat etmek de mümkün hale gelecek. Örneğin, ortalama 40 trilyon kilometre mesafedeki Alpha Centauri yıldız sistemine yolculuk sadece 20 yılda mümkün olabilir.

Yelkenliyi itecek ve ışık hızının yüzde 20'sine ulaşmasını sağlayacak bu fotonların oluşturulması için de büyük ihtimalle yer tabanlı, bir dizi güçlü lazer kullanılması öngörülüyor.

SORUNLAR NELER?

Işık yelkenlisi fikrinin şu anda yalnızca minik uzay araçları ölçeğinde hayata geçirilebileceği düşünülüyor. Yani tasarım henüz insan taşımaktan epey uzak.

Örneğin, 2016'da başlatılan 100 milyon dolarlık Breakthrough Starshot girişimi, Alpha Centauri'ye, şimdiye kadar yapılmış en güçlü lazerler tarafından itilen, son derece ince ve yansıtıcı yelkenlere sahip mikroçip boyutunda uzay aracı sürüsü göndermeyi planlıyor.

Araştırmacılar, saatte 180 bin kilometre hızla hareket edecek, yaklaşık 10 santimetrelik minik yelkenlilerin Mars'a 20 günde varabileceğini tahmin ediyor. Karşılaştırmak gerekirse, NASA'nın Perseverance aracının Kızıl Gezegen'e varması 200 gün sürmüştü.

Ancak gökbilimcilere göre, bu tasarımı hayata geçirmek için bazı önemli sorunların üstesinden gelmek gerekiyor. Örneğin, ışık parçacıkları hızlı olsa da çok fazla itiş gücü sağlamıyor. Bu nedenle yelkeni son derece hafif üretmek gerekiyor. Ama bu durumda da foton yağmuru malzemeye zarar verebilir.

Şimdiye dek bu soruna odaklanan araştırmalar, işlevli bir çözüm önerisi sunamamıştı. ABD'deki Pensilvanya Üniversitesi ve Kaliforniya Üniversitesi'nden araştırmacılarsa soruna iki yönlü bir çözüm önerdi.