S-400'de teknoloji transferi başladı

Rus tarafı füze teknolojisi transferine başladı! S-400'ün bazı parçaları Türkiye'de üretilecek. S-400'lerle ilgili işbirliğinin kapsamı genişliyor. Rus tarafı teknoloji transferi kapsamında bazı parçaların Türkiye'de üretileceğini duyurdu. Uzmanlar bu adımın S-500'lerin ortak üretimine kadar gidebileceği görüşünde.

Rusya'nın askeri ihracat şirketi Rosoboronexport'un Genel Direktörü Aleksandr Miheyev, S-400 hava savunma sisteminin bazı parçalarının Türkiye'de üretimi için teknoloji transferine başladıklarını duyurdu. Sputnik'in haberine göre Miheyev, Dubai Airshow Havacılık Fuarı'nda yaptığı açıklamada, "Türkiye ile S-400'lerle ilgili teknoloji transferi konusunda işbirliğine başladık. Bazı parçaları ve üretimini yerelleştiriyoruz, bu konuda çalışmalara başladık" dedi.

ANLAŞMA İÇERİĞİNDE VAR

Ankara ile yapılan mevcut anlaşmalarının, S-400 tedarikinin yanında, sistemin parçalarının bir kısmının Türkiye'de üretilmesi koşulunu da içerdiğini anımsatan Rosoboronexport Genel Direktörü Miheyev, Türkiye'de üretilecek parçaların hangileri olduğuna ilişkin herhangi bir detay vermedi. Ancak uzmanlar bu işbirliğinin daha da gelişerek S-500'lerin ortak üretilmesinin de yoluna açabileceğini belirtiyor. Daha önce Miheyev, Türkiye'ye ikinci bir parti S-400 sistemi tedariki için yakında anlaşma imzalanabileceğini duyurmuştu.

DÖRT BATARYA ALDIK

Türkiye, şimdiye dek Rusya'dan 4 adet S-400 bataryası satın aldı. Söz konusu tedariki içeren anlaşmanın 2.5 milyar dolar değerinde olduğu biliniyor. Rosoboronexport yetkilileri, 2019'un ekim ayındaki hava savunma sisteminin roketler dahil tüm parçalarını Türkiye'ye teslim ederek, anlaşmanın şartlarını belirlenen zamandan daha önce yerine getirdiklerini açıklamıştı. Türkiye'ye birinci parti S-400 sistemi tedarikini içeren anlaşmada opsiyon da bulunuyor. Bu, Türkiye'nin ikinci partiyi satın almak istemesi hâlinde öncelik verileceği anlamına geliyor. Esnek yapısı sayesinde farklı füze tipleriyle entegre de edilebilen S-400'ler ABD Patriot sisteminin neredeyse yarı fiyatı olması bakımından dikkat çekiyor.

ERDOĞAN SON SÖZÜ SÖYLEMİŞTİ

Türkiye'nin Rusya'da S-400 alması ABD ile ilişkilerde ana tartışma konusu haline gelmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen hafta Çanakkale ziyaretinde yaptığı açıklamada ABD'nin, Türkiye'nin Rusya'dan aldığı S-400 Hava Savunma Sistemi'ni iade etmesini istediğini belirterek "Kendilerine biz şunu söyledik, biz niye geri iade edelim? Siz, bize verdiniz de biz almadık mı? Hem vermeyeceksin... Biz de başımızın çaresine bakacağız. Ruslardan böyle bir teklif bize geldi, oradan aldık. Siz veriyor musunuz? Vermediler" kullanmıştı.

ÜÇ NATO ÜLKESİ KULLANIYOR

Dünyada S-300'leri 3 NATO üyesi; Yunanistan, Bulgaristan ve Slovakya kullanıyor. Rusya şu ana kadar Çin ve Belarus'a S-400 sistemlerinin teslimatını gerçekleştirdi. Hindistan ve Suudi Arabistan ise sipariş verdiği 'S-400'lerin teslimini bekliyor. Şu anda dünyada kullanımda olan en iyi hava savunma sistemlerinden biri olarak gösterilen S-400, Rusya'nın Soğuk Savaş döneminde geliştirmeye başladığı füze savunma sisteminin dördüncü neslini temsil ediyor.