S-400 krizi de normalleşecek mi?

Türkiye, Temmuz 2019'da Rusya'dan satın aldığı S-400'leri aktifleştirmek için 1 Temmuz'da başlayacak ''Normalleşme''den yararlanabilecek mi?

14 Haziran'da NATO görüşmeleri kapsamında ABD'nin yeni Başkanı Joe Biden ile gerçekleştirilen toplantı, yeniden S- 400'lerin aktifleştirme konusunu da gündeme getirdi. Uzunca bekleyişin ardından kamuoyunda 'S- 400'lerin aktif edilmesi' konusu yeniden gündeme gelirken, Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, "Diyalog kapılarının açılmasını her zaman önemsedik. En önemli konu; konuşulmaya başlanması ve tarafların birbirlerini anlayacak şekilde masaya oturması ki, şimdiye kadar yapamadığımız bir şeydi. Bunu yaptığımız zaman birbirimizi daha iyi anlayacağız" diyerek, S-400'ler konusunda umut tazeledi.

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI) uzmanı Siemon Wezeman ise S-400'ler ile ilgili "Rus füze savunma sistemleri S-400'ler, dünyanın en gelişmiş hava savunma sistemlerinden birisi ve bu nedenle birçok ülkenin envanterine dahil etmek istediği bir sistemdir" tespitinde bulunuyor.

"İKİ TARAFTAN BİRİSİ KARARLILIĞINDAN VAZGEÇMEDİKÇE SORUN ÇÖZÜLMEZ"

Uzun yıllar Rusya'da bilimsel araştırma yapan ve halen Moskova'da olan Dr. Mehmet Perinçek de S- 400'lerin Türkiye konuşlanmasının önemine vurgu yapıyor.

Perinçek, "Bu tür stratejik öneme sahip savunma sistemleri ve silahları satılırken, mutlaka son

kullanıcı belgesi imzalanıyor ve burada da son kullanıcının, bu silahların başkalarının eline geçmemesi konusunda garantör olduğu vurgulanıyor. Türkiye'ye gelecek olası tehditlerin adresi bellidir: Doğu Akdeniz'dir ve Suriye'nin kuzeyidir" derken, ABD ile S-400 konusundaki krizin aşılması konusunda da iki taraftan birisinin kararlılığından vazgeçmesiyle mümkün olacağını söylüyor. Perinçek, ABD'nin planlarında bir değişikliğe gitmesinin

etkili olacağını anlatan Dr. Mehmet Perinçek, "ABD eğer PKK/PYD'yi desteklemekten vazgeçer, Türkiye'nin toprak bütünlüğüne saygı duyar; FETÖ'yü desteklemekte vazgeçer ve Doğu Akdeniz'de Türkiye karşıtı bir blok oluşturmayı durdurursa, S-400 krizi de her iki ülke için aşılır" diyor.

HULUSİ AKAR'IN TEMASLARI VE ARKA PLANI

Türkiye'nin S-400'leri konuşlandıracağı alternatif yerlerden birisi olarak kamuoyuna yansıyan

Azerbaycan ile tarihi bir bağı olduğu biliniyor. Diğer yandan Azerbaycan gibi Rusya'ya komşu olan Türkî Cumhuriyetler de Türkiye ile uzun yıllardır giderek artan bir dayanışma içerisinde... Savunma Bakanı Hulusi Akar, geçtiğimiz Nisan ayında Azerbaycan Savunma Bakanı Orgeneral Zakir Hasanov ve Özbekistan Savunma Bakanı Bahadır Kurbanov ile telefon görüşmesiyle de olsa bir araya geldi. Yakın zamanda ise NATO toplantısı için önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yanında toplantılara katılan Bakan Akar, daha sonra Türkî Cumhuriyetlere bir dizi ziyaret gerçekleştirmeye başladı. Geçtiğimiz 28-29 Haziran tarihlerinde Kırgızistan'da çeşitli temaslarda bulunan Akar, 30

Haziran tarihi itibariyle de temaslarına Tacikistan'da devam ettiğini duyurdu.

S-400'LER NİÇİN ÖNEMLİ?

Rusya'nın 2007 yılından bu yana kullandığı S-400'ler mobil merkezli ve mobil radyo istasyonlarıyla, dilenen yerde konuşlandırılabiliyor ve yer değiştirmesi de kolaylıkla gerçekleştirilebiliyor. Savaş uçaklarını ve stratejik seyir füzelerini, insansız hava araçları (İHA) yerden 27 kilometre yüksekliğe kadar vurabilen S-400'ler pek çok askerî uzmana göre ABD ve Fransız rakiplerinden çok daha üstün. Esnek yapısı sayesinde farklı füze tipleriyle entegre de edilebilen S-400'ler ABD Patriot sisteminin neredeyse yarı fiyatı olması bakımından da dikkat çekiyor.

Dünyada S-300'leri 3 NATO üyesi; Yunanistan, Bulgaristan ve Slovakya kullanıyor. Rusya şu ana kadar Çin ve Belarus'a S-400 sistemlerinin teslimatını gerçekleştirdi. Hindistan ve Suudi Arabistan ise sipariş verdiği 'S-400'lerin teslimini bekliyor.