Rusya'dan sosyal medya devlerine para cezası! Yaklaşık 350 bin dolar...

Sosyal medya devleri WhatsApp, Snapchat ve Tinder, kullanıcıların kişisel verilerini Rusya içerisinde muhafaza etmeyi reddettikleri gerekçesiyle Rus mahkemesinden para cezası aldı. Rusya'da yasaların, teknoloji şirketlerinin Rus kullanıcıların kişisel verilerini yerel olarak korumasını şart koştuğu biliniyordu.

Aksam.com.tr

Doğa Yurduneri

ABD merkezli sosyal medya devleri WhatsApp, Snapchat ve Tinder, kullanıcıların kişisel verilerini Rusya içerisinde muhafaza etmeyi reddettikleri gerekçesiyle Rus mahkemesinden para cezası aldı. 3 sosyal medya platformuna verilen para cezası, totalde 350 bin dolar seviyesine yaklaştı. Bu tutarın yaklaşık 300 bin doları WhatsApp'ın çatı şirketi Meta'ya, 16 bin doları Snapchat'e, 33 bin doları ise Tinder'a verildi. Rusya'da yasaların, teknoloji şirketlerinin Rus kullanıcıların kişisel verilerini yerel olarak korumasını şart koştuğu biliniyordu.

Öte yandan, daha önce bu şartın ihlal edilmesi nedeniyle pek çok teknoloji devi Rusya'da yaptırımlarla karşı karşıya kalmıştı. Kariyer platformu LinkedIn, 2016 yılında kişisel verileri koruma kanununu ihlal ettiği gerekçesiyle Rusya'da yasaklanmıştı. O yıldan beri Rus kullanıcılar, LinkedIn'e erişim sağlayamıyordu.

INSTAGRAM VE FACEBOOK, RUSYA AĞINDA YASAKLANMIŞTI

Benzer şekilde; Google, Facebook ve Twitter da Rusya'da yaptırımlarla karşı karşıya kalmıştı. Ülke hükumeti, son olarak bu yılın Mart ayında Instagram ve Facebook'u aşırılıkçı bularak Rusya ağında yasaklamıştı.