Rusya-Ukrayna savaşı, çip krizi ve otomotiv sektörünü nasıl etkiler?

Uzmanlar tarafından yapılan yeni açıklamalar, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın çip krizini daha da tetikleyebileceğine ve otomotiv sektöründe yeni bir krize yol açabileceğine işaret etti. Rusya'nın otomobillerde kullanılan hammadde ihracatını durdurması durumunda, global otomobil üretiminin durma noktasına gelebileceği belirtildi.

Aksam.com.tr

Doğa Yurduneri

Dünya geneline yayılan COVID-19 salgınının dijitalleşme süreçlerini hızlandırması ve elektronik cihazlara yönelik talebi artırması, üretimin bu talebe yetişememesine neden oldu. Bu sebeple ortaya çıkan global çip krizi, teknoloji dünyasındaki tüm sektörleri etkisi altına aldı. Özellikle, otomotiv sektörü krizden büyük oranda etkilendi. Uzmanlar tarafından yapılan yeni açıklamalar ise Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın, çip krizini daha da tetikleyebileceğine ve otomotiv sektöründe yeni bir krize yol açabileceğine işaret etti.

Aktarılan detaylara göre; Rusya, dünyanın en önemli hammadde tedarikçilerinden biri olma niteliği taşıyor. Ülke, otomotiv sektöründe küresel hammadde ihtiyacının yüzde 40'ını karşılıyor. Nikel, elektrik motorlu otomobillerin bataryalarında kullanılıyor ve Rusya'nın, dünyanın en büyük üçüncü nikel üreticisi olduğu ifade ediliyor. Bununla birlikte, içten yanmalı motora sahip otomobillerde kullanılan paladyumun da Rusya'da oldukça bol miktarda bulunduğu belirtiliyor.

Öte yandan analistler; Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, batının ambargosuna hammadde ihracatını durdurarak yanıt verebileceğini tahmin ediyor. Bu tip bir durumda, şirketler yeni bir tedarikçi bulamazsa global otomobil üretiminin durma noktasına gelebileceği dile getiriliyor.

RUSYA'DA, HER YIL 1 MİLYONDAN FAZLA OTOMOBİL ÜRETİLİYOR

Paylaşılan diğer bilgilere göre; önemli bir üretim üssü de olan Rusya'da, her yıl 1 milyondan fazla otomobil üretiliyor. Bu otomobillerin önemli bir bölümü, yurt dışına ihraç ediliyor.

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın, halihazırda hammadde fiyatını etkilediği de biliniyor. Paladyum fiyatının, savaşın çıktığı an itibarıyla 2 bin 500 dolara yükseldiği belirtiliyor. Bu artışın araçlara yansımasının; sedan ve 'hatchback' otomobillerde 150 dolara kadar, SUV ve daha büyük araçlarda 200 dolara kadar olacağı ifade ediliyor. Bu nedenle, Rusya karşı bir hamle yapmasa bile otomotiv sektörünün kısa vadede ciddi oranda etkileneceği düşünülüyor.