Robotların yeni görevi: Sevgi ve huzur vermek

Robot ev hayvanları her gün daha akıllı hale gelirken Japonya’da son olarak çocuğu olamayan çiftler için ‘bağ kurulabilen' robot bebek tanıtıldı. Üreticiler yapay zekalı robotlarla insanlara gerçek duygular tattırmayı amaçlıyor.

SELİM KARAHAN

Son zamanlarda robotlarla ilgili araştırmalar genelde ekonomiye ve özellikle de istihdama etkilerini ele alıyor. 2020 yılına kadar sadece ABD’de robotların 5 milyon kişinin işini devralacağı tahmin ediliyor. Teknoloji devi IBM özellikle finans, müşteri hizmetleri, pazarlama ve fast food alanlarında robotların etkin görevler alacağını öngörüyor. Ancak gelişen robot teknolojilerinin farklı bir yüzü daha var. Birçok firma geliştirdikleri robotlarla insanlara ihtiyaç duyduğu dostluğu sağlamaya çalışıyor. Robot ev hayvanları Türkiye’de şu ana kadar pek yayılmasa da Japonya ve Avrupa’da büyük kitlelere ulaşmış durumda. 

Son olarak Japon devi Toyota, duygusal ihtiyaçlara yönelik robot işini hayvanlardan bir adım ileri taşıyarak robot bebek üretti. Firmanın önceki gün tanıttığı Kirobo Mini doğum oranının çok düşük seyrettiği Japonya’da çocuğu olmayan ailelere belli oranda bir ‘çocuk tatmini’ vermeyi amaçlıyor.

DUYGULARI ANLIYOR

Kirobo Mini, ‘duygusal bağ kurulabilmesi’ üzerine tasarlandı. Robotun tasarımcısı Fuminori Kataoka tanıtımda “Robotu biraz sendeleyecek şekilde ürettik. Bu şekilde gerçek bir bebekmiş hissini uyandırıyor” diye konuştu. İnsanların duygularını anlayıp, buna göre reaksiyon gösterebilen Kirobo Mini yaklaşık 390 dolara satışa sunulacak. 

Hemen bağ kurabiliyor 

Hansa Creations’un birçok farklı cinste kedi ve köpek robotu bulunuyor. Firma insanların ürettiği robotlarla ‘hemen bağ kurabildiğini’ iddia ediyor. Hayvan robotlarla sahipleri saatlerce oynayabiliyor. Robotları sevdiğinizde gerçek kedi ve köpeğe yakın tepkiler veriyorlar. Bunun yanında farklı cinslerin farklı özellikleri bulunuyor. Mesela bir av köpeği modeli, küçük ev köpeğimodellerine göre daha hızlı koşabiliyor.

Yaşlılar için üretildi 

Oyuncak devi Hasbro’nun yetişkinlere yönelik de ürünler üreten markası Joy for All pazartesi günü yeni robot köpeğini tanıttı. Yumuşak ve tüylü olan bu robot gerçek bir köpek gibi koşabiliyor, sahibinin sesine havlayarak cevap verebiliyor. Bunun yanında elinizi üzerinde dolaştırırken kalp atışını da hissedebiliyorsunuz. Hasbro bu ürünü yalnız yaşayan yaşlılara zahmetsizce arkadaşlık etmesi amacıyla üretti. 

Beyaz fok terapide kullanılıyor

Japon Ulusal Gelişmiş Endüstriyel Teknolojiler Enstitüsü’nün geliştirdiği beyaz tüylü robot fok ABD ve İngiltere’de birçok hastane tarafından bunamayla mücadele eden hastaların tedavisinde kullanılıyor. Paro isimli robot yapay zekası sayesinde zaman içinde öğrenme yeteneğine sahip. Bunun yanında robotu sevdiğiniz zaman hoşuna gittiğini anlatan çeşitli sesler çıkarıyor. Paro’nun yaratıcısı dünyada muhtemelen kimsenin foklarla ilgili kötü bir anısı olmadığı için bu hayvanı tercih ettiğini açıkladı.

Eve yabancı girince uyarıyor

Çinli robot üreticisi Roobo geçtiğimiz ay son robot köpeği Domgy’yi tanıttı. Domgy’yi rakiplerinden ayıran en önemli özelliği çok gelişmiş bir yapay zekaya sahip olması. Gerçek bir köpek gibi zaman içinde komutları öğreniyor. Bunun yanında suratları da tanıyan Domgy eve bir yabancı geldi mi sahibini uyarıyor. Bunun yanında Domgy evinizdeki her akıllı cihaza bağlanabiliyor. Böylece köpeğinizden mesela televizyon kanalını değiştirmesini isteyebiliyorsunuz veya kendisinden hava tahminlerini alabiliyorsunuz.