robot süpürgelerin yüzde 70'ini üretecek

Türkiye'deki her 4 TV'den birinin üreticisi Sunny, robot süpürgede de söz sahibi olacak. Sunny Elektronik Yönetim Kurulu Başkanı Adem Atmaca, “2 yıl içinde Türkiye'deki, robot süpürgelerin yüzde 70-80'ini biz üreteceğiz” dedi.

ÖZGÜL ÖZTÜRK

Ağrılı Atmaca Ailesi tarafından 45 yıl önce walkman satışıyla ticari hayata adım atan Sunny, bugün Türkiye'deki her 4 televizyondan birini üretir hale geldi. İstanbul Esenyurt'taki fabrikasında yılda 3 milyon adet üretim kapasitesiyle faaliyet gösteren şirket, kendi markaları Sunny ve Axen'in yanı sıra 2 global şirkete TV üretiyor. Bugün Türkiye'deki her 4 TV'den birinin üreticisinin Sunny olduğunu belirten Sunny Elektronik ve Hayrettin Atmaca Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Adem Atmaca, şunları kaydetti:

"Türkiye'de yılda 4.5 milyon adet TV, 2-2.5 milyon adet de robot süpürge satılıyor. Biz kendi markalarımız dışında 2 TV üreticisine daha üretim yapıyoruz. Ayrıca 6 markanın robot süpürgelerini de biz üretiyoruz. 2 yıl içinde Türkiye'de satılan robot süpürgelerin yüzde 70-80'ini biz üreteceğiz. Şu an gelirimizin yüzde 80'e yakını TV'den geliyor. Eğer denge oturursa satışlarımızın yüzde 50-60'ını robot süpürgeden sağlayacağız" dedi. Yeni markalarla da üretim için anlaşma yapmaya devam ettiklerini ifade eden Atmaca, "Çin'deki büyük bir markanın Avrupa üretimini yapmak için anlaşmaya vardık" açıklamasında bulundu.

BUHARLA TEMİZLEYECEĞİZ

Ürün portföyünü her geçen yıl genişleten Sunny, yılbaşı itibarıyla filtre değiştirme için servise ihtiyaç duymayan bir su arıtma cihazını piyasaya sunmaya hazırlanıyor. Adem Atmaca, buharlı temizleyicilerin önümüzdeki dönemde yeniden popüler olacağına dikkat çekti.

FİYATLAR GERİLEDİ TALEPTE DÜŞÜŞ VAR

Yüksek enflasyon, taksit sınırlaması ve kredi kartı asgari ödeme tutarının artırılması nedeniyle tüketici elektroniği talebinde bir daralma yaşandığına dikkat çeken Atmaca şunları söyledi: "Fiyatlar artacak beklentisiyle satın alma talepleri öne çekildiği için 2022 ve 2023 yılı sektörde çok verimli geçti. O nedenle bu yıl pazar gerilemeye başladı. Yılda 5 milyon adet olan robot süpürge satışları 2-2.5 milyonlara geriledi. Ancak ekonomi yönetiminin aldığı önlemlerle enflasyonda o sürekli yukarı giden trend kırıldı. Nisan ayı itibarıyla artık fiyatlar normalleşti hatta tüketici elektroniği fiyatlarında ortalama yüzde 15 kadar bir gerileme de var. Kasım ayında kampanya ve fırsatlar olacaktır. Ama geçtiğimiz yıl gibi bir hareketlilik beklemiyoruz."

ANADOLU GENÇLERİNE TEKNOLOJİYİ SEVDİRDİ

Baba toprağı Ağrı'yı bir buluşma noktası haline getirmek ve Anadolu'daki gençlere teknoloji sevgisini aşılamak için 3 yıl önce "Ağrı'nın Zirvesi'nde Teknoloji Yarışması"nı düzenlemeye başlayan Sunny, gelecek yıl bu yarışmayı 14 ile yayacak. Bu iller arasında Ağrı, Ardahan, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Hakkari, Iğdır, Kars, Malatya, Muş, Tunceli, Van yer alıyor. Adem Atmaca, geçen yıl 139 okuldan 556 öğrencinin katıldığı yarışmaya 2025 yılında 500'ün üzerinde okuldan katılımcı beklediklerini söyledi.